Na hlavný obsah

Ministerstvo obrany navrhuje obstarať pásovú techniku od Švédska

Návrh predloží na rokovanie vlády.

Ministerstvo obrany navrhuje obstarať pásovú techniku od Švédska
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo obrany (MO) SR navrhuje obstarať pásové bojové obrnené vozidlá a pásové obrnené vozidlá od Švédska. Krajina ponúkla vozidlá CV9030 s 30 milimetrovým kanónom a CV9035 s 35 milimetrovým kanónom od výrobcu BAE Hägglunds AB.

Vyplýva to z vyhodnotenia zaslaných ponúk, ktoré ministerstvo predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Na rokovanie vlády ho má predložiť do konca júna.

Náklady na obstaranie 152 kusov vozidiel vrátane trenažérov a simulátoru sú v závislosti od vybraného variantu v rozmedzí od vyše 1,5 miliardy eur s DPH do viac ako 1,6 miliardy eur s DPH. MO poukazuje, že ide o sumu bez školení, bez logistickej podpory, súprav náhradných dielov, munície a nákladov na infraštruktúru.

Rezort dostal päť ponúk

„Pásové bojové obrnené vozidlá a pásové obrnené vozidlá svojím takticko-operačným určením, technickými parametrami, zbraňovými systémami, výbavou a balistickou ochranou spĺňajú kritériá strategického projektu v oblasti vyzbrojovania,“ ozrejmilo ministerstvo.

MO dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko