Na hlavný obsah

Na oblohe nad Novým Zélandom sa objavila zvláštna špirála modrého svetla

Ihneď sa začali šíriť teórie o ich vzniku.

Novozélandské sociálne siete plnia teórie a obrázky špirálových útvarov, ktoré sa v nedeľu (19. 6.) objavili na nočnej oblohe, napísal server denníka The Guardian. Ľudia, ktorí v noci na dnes pozorovali na Novom Zélande hviezdy, uvideli uprostred tmy obrovskú modrú svetelnú špirálu.

„Vyzeralo to ako ohromná galaxia, ktorá visela na oblohe a pomaly sa vznášala,“ povedal Alasdair Burns, sprievodca nočnou oblohou na Stewartovom ostrove. Burns ihneď urobil niekoľko snímok svetla. „Rýchlo sme zabúchali na dvere všetkých susedov, aby vyšli von, a spoločne sme sa pozerali s údivom hore,“ dodal Burns.

Sociálne siete okamžite zaplavili fotografie a otázky týkajúce sa onoho javu, ktorý bol viditeľný z väčšiny Južného ostrova. Nedlho na to sa rozšírili aj teórie, ktoré sa snažili nezvyčajný jav vysvetliť. Zahŕňali všetko od cudzích rakiet, reklamných svetiel až po UFO.

Jav má jednoduché vysvetlenie

„Skutočnosť bola pravdepodobne trochu iná,“ povedal profesor Richard Easther, fyzik z Aucklandskej univerzity, ktorý tento jav označil za zvláštny, ale ľahko vysvetliteľný. Oblaky tohto druhu sa podľa neho niekedy na oblohe objavujú, keď raketa nesie družicu na obežnú dráhu.

„Keď sa pohonná hmota dostane von z rakety, vznikne v podstate voda a oxid uhličitý a to na krátky čas vytvorí vo vesmíre oblak, ktorý je osvetlený Slnkom,“ dodal Easther. Podľa neho za javom stálo pravdepodobne vyslanie satelitu Globalstar na nízku obežnú dráhu Zeme spoločnosťou SpaceX, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu na Floride.

Burns sa tiež domnieva, že špirála sa na oblohe objavila pravdepodobne pre raketu, pretože podobný jav spôsobil štart ruskej rakety v roku 2009. Vtedy ľudia pozorovali obrovské modré špirály na oblohe nad Nórskom. „Nikto z nás nikdy predtým nič také nevidel. Bolo to veľkolepé,“ dodal Burns.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet