Na hlavný obsah

NBÚ varuje pred zvýšeným rizikom kyberútokov

Tie sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine zameriavajú na infraštruktúru členských štátov EÚ a NATO.

NBÚ varuje pred zvýšeným rizikom kyberútokov
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje verejnosť na Slovensku pred zvýšeným rizikom kybernetických útokov. Ako informoval hovorca úradu Peter Habara, Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT momentálne hodnotí riziko ako veľmi vysoké.

Upozornenie platí predovšetkým pre prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry.

„Pokračujúca vojna na Ukrajine je príznačná nielen devastujúcimi fyzickými útokmi Ruska na infraštruktúru a obyvateľstvo Ukrajiny, ale aj kontinuálnymi kybernetickými útokmi ako na jej infraštruktúru, tak aj na infraštruktúru členských štátov Európskej únie a NATO,“ uvádza NBÚ.

Z dôvodu, že Slovenská republika je členským štátom EÚ a takisto aj NATO, zvyšuje sa podľa úradu riziko, že útočníci sa pri svojich aktivitách zamerajú aj na slovenský kybernetický priestor.

Aké sú odporúčania?

NBÚ v tejto súvislosti adresoval prevádzkovateľom viaceré odporúčania. Medzi ne patrí napríklad zavedenie zvýšeného monitoringu sietí a systémov so zameraním sa na neštandardné a neočakávané aktivity a tiež monitoring vzdialených prístupov do siete a zaťaženia sieťovej prevádzky. Takýto monitoring by mal podľa úradu fungovať v režime 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

Odporúča aj zabezpečenie e-mailových systémov využitím rôznych bezpečnostných metód. „Politiku hesiel aktualizujte tak, aby zakazovala používať rovnaké heslá na rôzne služby. Taktiež aby vynucovala používanie silných hesiel alebo heslových fráz. Toto opatrenie treba zaviesť nielen z procesného, ale aj technického hľadiska,“ zdôrazňuje NBÚ.

Prevádzkovateľom napríklad odporúča poučiť zamestnancov o rizikách kybernetických bezpečnostných incidentov a informovať ich o zvýšenom riziku útokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko