Na hlavný obsah

Von der Leyenová verí, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny EÚ

Zaoberať sa ním budú členské štáty na samite.

Von der Leyenová verí, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny EÚ
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny Európskej únie.

Povedala to pred kľúčovým samitom EÚ, ktorý sa uskutoční počas štvrtka (23. 6.) a piatka (24. 6.) a 27 členských štátov eurobloku sa na ňom bude zaoberať odporúčaním EK udeliť Ukrajine kandidátsky štatút. Informovala o tom agentúra DPA.

„Som pevne presvedčená, že dostaneme pozitívne rozhodnutie a získame podporu na to, aby sme toto smerovanie mohli stanoviť,“ povedala šéfka EK v nedeľu (19. 6.) večer.

„Samozrejme, je to tiež historické rozhodnutie, ktoré teraz musí spraviť Európska rada, ale prípravy sú dobré,“ dodala s tým, že pevne verí, že Ukrajina kandidátsky štatút získa.

Von der Leyenová zdôraznila, že rozhodnutie EK podporiť Ukrajinu v tejto záležitosti sa zakladá na dátach, faktoch a prípravnej práci tejto krajiny za posledné roky. „Ukrajina spravila v uplynulých rokoch mimoriadne kroky vpred,“ uviedla. „Chceme vidieť ešte viac reforiem,“ dodala.

Členovia EK minulý piatok (17. 6.) hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Konečné rozhodnutie sa očakáva počas tohtotýždňového samitu EÚ v Bruseli.

Na programe rokovaní lídrov EÚ bude na samite aj žiadosť Gruzínska o vstup do eurobloku. Tejto kaukazskej krajine však EK zatiaľ odporučila iba európsku perspektívu.

Gruzínsko sa podľa EK musí politicky spojiť a navrhnúť jasnú cestu k štrukturálnym reformám. Ak splní viaceré podmienky, povolia mu udelenie štatútu kandidátskej krajiny.

DPA pripomína, že členské štáty EÚ sa zatiaľ úplne nezhodli v otázke prípadného členstva Ukrajiny a Moldavska v EÚ. Rakúska vláda napríklad žiada, aby v rovnakom čase získala kandidátsky štatút aj Bosna a Hercegovina, Rumunsko zase lobuje za Gruzínsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet