Na hlavný obsah

Nedostatok ruského plynu sa môže prejaviť už na jeseň

Ruský Gazprom postupne obmedzuje európskym krajinám dodávky plynu.

Dodávky ruského plynu do Európy sú čím ďalej tým menšie. Nemecko vo štvrtok (23. 6.) pre nedostatočné dodávky už aktivovalo druhý stupeň trojfázového krízového plánu. Náhly plynový deficit by Slovensko podľa analytika mohlo pocítiť na jeseň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pripustil, že ak sa situácia do zimy nezmení, Nemecku hrozí zatváranie niektorých priemyselných podnikov. „V Nemecku máme narušené zásobovanie plynom, a preto je nevyhnutné vyhlásiť tento stav výstrahy. Od tejto chvíle je v Nemecku plyn nedostatkovou surovinou,“ vyjadril sa.

Ruský Gazprom obmedzil dodávky plynu už viacerým európskym krajinám, vrátane Slovenska.

„Dnes očakávame, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 50 %,“ uvádza SPP v písomnom stanovisku.


V prípade náhleho odpojenia od ruského plynu nebudú dôsledky okamžité.

Poslanci žiadajú Sulíka o informácie


Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) momentálne čelí v parlamente odvolávaniu. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ale aj opozícia ho vyzývajú, aby informoval poslancov o aktuálnej situácii s plynom.


Minister hospodárstva tento týždeň vyhlásil, že sa neobáva najbližšej zimnej sezóny. Okrem ruského plynu totiž štátni plynári najnovšie dovážajú aj plyn z Nórska. Zásobníky by sa tak mali naďalej plniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet