Na hlavný obsah

Pacientka z Prešova nemá opičie kiahne, potvrdilo laboratórne vyšetrenie

Na Slovensku zatiaľ nepotvrdili ani jeden prípad.

Pacientka z Prešova nemá opičie kiahne, potvrdilo laboratórne vyšetrenie
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky od osoby s podozrením na opičie kiahne sú negatívne. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

V prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v utorok (14. 6.) hospitalizovali pacientka, ktorá vykazovala príznaky opičích kiahní.

V poradí ide už o piatu laboratórne vyšetrovanú vzorku s podozrením na toto ochorenie. Výsledky boli negatívne vo všetkých piatich prípadoch.

Naďalej platí, že na Slovensku aktuálne nepotvrdili výskyt opičích kiahní. „Vzhľadom na široké možnosti cestovania však nemôžeme vylúčiť, že časom budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj v SR. Vtedy naši odborní pracovníci príjmu všetky potrebné opatrenia,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

K prenosu opičích kiahní z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s vyrážkami, telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu.

K prenosu môže dôjsť aj nepriamo – napríklad kontaminovanou bielizňou alebo inými kontaminovanými povrchmi. Ľahko sa šíri pri úzkom fyzickom kontakte, pričom môže, no nemusí ísť o aktivity spojené so sexom. Opičie kiahne teda nie sú vyslovene sexuálne prenosným ochorením.

Stigmatizované ochorenie

„Opičie kiahne sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach či o potvrdených prípadoch informovať ohľaduplne. Prosíme preto každého, kto o jednotlivých prípadoch informuje, aby dbal na to, aby z rozsahu poskytovaných informácií nebolo možné osobu identifikovať a aby nezabudol na dôvernosť informácií o podrobnom zdravotnom stave pacienta,“ upozorňuje Mikas.

Ak je osoba identifikovateľná a zároveň sa pri informovaní skresľujúco dáva dôraz na prenos ochorenia sexuálnym stykom, poškodzuje sa tým – častokrát už nezvratne – reputácia danej osoby, dodáva hlavný hygienik SR.

Necitlivé informovanie o konkrétnych prípadoch môže mať aj vážne celospoločenské následky. „Hygienikom marí podmienky na epidemiologické vyšetrovanie, pretože ľudia budú mať obavy pravdivo informovať o svojich úzkych kontaktoch či podrobne opísať všetky okolnosti, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze. A to sa môže odraziť na prípadnom ďalšom šírení ochorenia,“ uzatvára Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko