Na hlavný obsah

WHO chce zmeniť názov opičích kiahní

Chce tak predísť diskriminácii a zbytočnej stigmatizácii.

WHO chce zmeniť názov opičích kiahní
Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: Twitter/Reuters

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) chce dať opičím kiahňam nový názov. Podľa agentúry DPA to v utorok (14. 6.) večer oznámil hovorca WHO.

Poukázal na dlhodobé snahy nepomenúvať choroby po zvieratách alebo regiónoch, aby sa tak predišlo akejkoľvek možnej diskriminácii alebo stigmatizácii.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus už predtým naznačil, že čoskoro by mohli rozhodnúť o zmene názvu infekčnej choroby. Organizácia len za tento rok eviduje viac ako 1 600 potvrdených prípadov a ďalších zhruba 1 500 prípadov, kde existuje podozrenie na nákazu.

Choroba sa vyskytla v približne 40 krajinách. Na Slovensku zatiaľ laboratória nepotvrdili ani jeden prípad.

Pojem opičie kiahne môže podľa hovorcu WHO ukazovať na ich pôvod v Afrike. Do mája sa síce vírus a choroba vyskytovali takmer výlučne v Afrike, ale názov je podľa neho zavádzajúci.

Opice sú len prechodným hostiteľom

Vírus opičích kiahní bol prvýkrát preukázaný v roku 1958 u opíc v jednom výskumnom ústave v Dánsku. Podľa dnešných znalostí by však mal byť rozšírený hlavne medzi malými hlodavcami, zatiaľ čo opice sú len prechodným hostiteľom.

Choroba sa u ľudí začala vyskytovať v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia a donedávna sa šírila hlavne v častiach strednej a západnej Afriky.

Už pri výskyte koronavírusu na konci roka 2019 WHO rýchlo zakročila, aby zabránila šíreniu názvov ako wuchanský či čínsky vírus. Od 11. februára 2020 má vírus oficiálny názov SARS-CoV-2 a choroba, ktorú vyvoláva, covid-19.

WHO na budúci štvrtok (23. 6.) zvolala zasadnutie krízového výboru, aby vyhodnotil, či opičie kiahne predstavujú ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu.

Ochorenie má vo väčšine prípadov ľahký priebeh, prejavuje sa horúčkou a hnisavými vyrážkami na koži. Prenáša sa blízkym kontaktom medzi ľuďmi alebo napríklad pri zdieľaní oblečenia alebo posteľnej bielizne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet