Na hlavný obsah

Plyn je v EÚ od pondelka drahší o 70 percent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu

Plyn sa predáva za viac ako 140 eur za megawatthodinu.

Plyn je v EÚ od pondelka drahší o 70 percent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu
Ilustračná snímka- plynárne. Foto: RTVS

Cena plynu pre európsky trh sa od pondelka (13. 6.) zvýšila zhruba o 70 percent, surovina sa teraz predáva za viac ako 140 eur za megawatthodinu (MWh).

Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimír Čižov vo štvrtok (16. 6.) podľa agentúry RIA Novosti povedal, že pretrvávajúce problémy s opravou zariadenia pre kompresorové stanice by mohli viesť k tomu, že Rusko úplne zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je pritom hlavnou trasou na prepravu ruského plynu do EÚ.

Katastrofický scenár pre Nemecko

Taký scenár by bol katastrofou pre Nemecko, ktoré je na dodávkach plynu cez toto potrubie závislé, povedal veľvyslanec. Ruská štátna spoločnosť Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týždeň obmedzila asi o 60 percent.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že za obmedzením dodávok plynu do Európy sú sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny. Rusko sa obmedzovať dodávky vopred nechystalo, na vine sú podľa Peskova problémy s údržbou turbín.

Toto vysvetlenie ale už v stredu (15. 6.) odmietol nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, ktorý krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Paralelne s plynovodom Nord Stream 1 vedie aj nový plynovod Nord Stream 2. Ten by zdvojnásobil kapacitu plynu, ktorý môže Rusko dodávať do Európy, Nemecko ale kvôli ruskej invázii na Ukrajinu sprevádzkovanie projektu zablokovalo.

Menej plynu prúdi aj do Talianska

Nižší objem dodávok vyvoláva obavy, či bude možné pred zimou naplniť zásobníky plynu tak, ako si vlády jednotlivých únijných krajín naplánovali.

Menej plynu z Ruska prúdi aj do Talianska, o znížení objemu dodávaného plynu Gazprom informoval aj partnerov na Slovensku a v Českej republike.

Slovenský podnik SPP aj česká elektrárenská spoločnosť ČEZ ale na otázku agentúry Reuters uviedli, že obmedzenie dodávok nemá na zákazníkov žiadne dosahy.

Gazprom už koncom apríla zastavil dodávky plynu do Poľska a do Bulharska. Zdôvodnil to tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch.

Neskôr Gazprom ukončil aj dodávky suroviny do Fínska a Holandska. Plyn prestal dodávať aj dánskej spoločnosti Orsted a do Nemecka britskej firme Shell Energy.

Rusko začalo platby vo svojej mene vyžadovať po februárovej invázii na Ukrajinu, keď naň západné krajiny uvalili sankcie, ktoré väčšinu finančných transakcií medzi Ruskom a Západom znemožnili.

Hovorca Kremľa ale minulý týždeň uviedol, že Moskva nepredpokladá, že Gazprom zastaví dodávky zemného plynu ďalším európskym zákazníkom. Dodal, že systém, ktorý Moskva vytvorila, aby odberatelia hradili dodávky ruského plynu v rubľoch, funguje podľa plánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet