Na hlavný obsah

Pri výbuchu v iránskej chemickej továrni sa zranilo vyše 130 ľudí

Zranenia boli väčšinou ľahké.

Pri výbuchu v chemickej továrni na juhu Iránu utrpelo zranenia viac ako 130 ľudí. Agentúra AP uvádza, že hasičom sa požiar podarilo rýchlo uhasiť. Príčinou výbuchu bol uniknutý čpavok. Podľa iránskej televízie sú zranenia väčšiny ľudí ľahké.

Chemický závod vybuchol v pondelok (13. 6.) večer 770 kilometrov južne od Teheránu v meste Firouzabad v provincii Fars. Do nemocnice previezli 133 zranených, prevažne robotníkov z továrne. Väčšinu z nich mohlu po liečbe prepustiť domov.

Ako uvádza agentúra AP, podobné nehody v iránskych priemyselných závodoch sa často pripisujú technickým problémom súvisiacim s dlhodobými západnými sankciami, ktoré spôsobili, že Irán stratil možnosť zaobstarať si originálne náhradné diely a obnoviť svoje zariadenia.

Zhoršujúca sa hospodárska situácia sa nedávno prejavila v demonštráciách po celej krajine. Hovorca vlády v utorok (14. 6.) uviedol, že prezident Ebrahím Raísí prijal rezignáciu ministra práce Chodžalího Abdolmálekího, ktorý odišiel z funkcie kvôli dlhodobým protestom dôchodcov. Ide o prvú demisiu vo vláde, ktorá vznikla necelý rok po Raísiho zvolení.

Abdolmálekí povedal, že odstupuje, aby udržal „harmóniu“ vo vláde, ale bude pôsobiť ako poradca prezidenta.

Zatiaľ čo vláda tvrdí, že dôchodky sa tento rok zvýšili o 57 %, demonštranti v mnohých prípadoch tvrdili, že ich dôchodky sa zvýšili len o 10 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet