Na hlavný obsah

Remišová verí, že nový model čerpania eurofondov zjednoduší proces ich získavania

Namiesto šiestich operačných programov bude zavádzať jeden.

Slovensko bude môcť z Únie čerpať takmer 13 miliárd eur. Investované môžu byť do inovácií, digitalizácie aj podpory zelenej ekonomiky.

Namiesto šiestich operačných programov na ich správu bude iba jeden. Takto to schválila vláda a šéfka rezortu investícií Veronika Remišová (Za ľudí) to považuje za najväčšiu reformu eurofondov v histórii Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerka investícií Veronika Remišová verí, že nový model čerpania eurofondov urýchli a zjednoduší prístup Slovenska k európskym peniazom.

“Základom najväčšej reformy eurofondov v histórii Slovenska je, že bude tu jedna kontrola verejného obstarávania, jedna metodika a orgán, ktorý bude kontrolovať, certifikovaný Európskou komisiou, a prinesie väčšiu právnu istotu aj pre žiadateľov,” povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Jej predchodca Richard Raši (Hlas-SD) upozornil, že jeden operačný program je priveľké riziko a môžeme prísť o miliardy.

“Keď sa stala chyba za bývalej vlády, tak sa zastavil celý operačný program a peniaze tam jednoducho nešli. Teraz, keď budeme mať jeden operačný program a ktokoľvek urobí chybu, úmyselnú, neúmyselnú alebo z nedbanlivosti, sa zastaví celý operačný program. To znamená, že keď sa stane akákoľvek chyba, tak my nedostaneme ani euro,” povedal Raši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika