Na hlavný obsah

Ruské médiá zverejnili zábery dvoch Američanov ako zajatcov

Bojovali na Ukrajine ako dobrovoľníci.

Ruské médiá v piatok (17. 6.) večer zverejnili zábery, ktoré podľa nich zachytávajú Američanov Alexandra Druekeho a Andyho Huynha, zajatých ruskými vojakmi v bojoch na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. Krátky rozhovor s 27-ročným Huynehom zverejnil denník Izvestija.

Prokremeľská televízia RT zase ukázala fotografie muža, ktorého identifikovala ako 39-ročného Druekeho.

Britský web The Telegraph tento týždeň napísal, že dvaja bývalí príslušníci amerických ozbrojených síl padli do ruského zajatia. Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok (16. 6.) oznámilo, že o nich s Ruskom nerokovalo, pretože Rusi neposkytli informáciu, že Američanov zajali.

Americký prezident Joe Biden povedal, že má informáciu o dvoch Američanoch nezvestných na Ukrajine. Vyzval amerických občanov, aby sa nevydávali na Ukrajinu. Dodal, že nevie, kde sa obaja muži nachádzajú. „Američania by na Ukrajinu jazdiť nemali,“ uviedol Biden.

Viacerí členovia Kongresu a rodiny zajatých oznámili, že obaja muži sa prestali svojim blízkym hlásiť minulý týždeň. Bojovali ako dobrovoľníci po boku Ukrajincov pri ruskej hranici.

Vo štvrtok americké ministerstvo zahraničia oznámilo, že „z minulých týždňov“ je nezvestný ešte tretí americký občan, ktorý odišiel na Ukrajinu. Hovorca úradu vyzval Rusko, aby všetkých amerických dobrovoľníkov zajatých na Ukrajine považovalo za vojnových zajatcov a zabezpečilo im humánne zaobchádzanie.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax informovalo o „zničení“ 1 956 z celkovo 6 956 bojovníkov zo 64 krajín. Ďalších 1 779 žoldnierov vraj medzitým z Ukrajiny odišlo. Rusko podľa hovorcu ministerstva vedie v viditeľnosti aj všetkých zahraničných inštruktorov a poradcov.

Na Ukrajine medzitým prišlo o život 214 Američanov, 162 Kanaďanov a 101 Britov. Tiež vraj „bolo zničených“ 378 z 1831 Poliakov, ktorí dorazili na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie, 102 z 504 Rumunov či 120 z 355 Gruzíncov, tvrdil hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet