Na hlavný obsah

Moskva vyhlásila madridský samit za opovrhujúci Ruskom

Nesúhlasí tiež so vstupom Fínska a Švédska do NATO.

Moskva vyhlásila madridský samit za opovrhujúci Ruskom
Na snímke sprava generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP

Samit NATO, ktorý sa koná od 28. do 30. júna v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko „zadržiavať“, pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor.

Vyhlásil to v stredu (29. 6.) námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Samit v Madride potvrdzuje a upevňuje smerovanie tohto bloku k agresívnemu zadržiavaniu Ruska. Toto však našu politiku žiadnym spôsobom neovplyvní. V každom prípade si spoľahlivo a na 100 percent zaistíme našu bezpečnosť,“ vyhlásil Riabkov.

„Rozšírenie Severoatlantickej aliancie považujeme za čisto destabilizujúci faktor v medzinárodných vzťahoch,“ dodal námestník ruského ministra Sergeja Lavrova.

Historický samit z hľadiska budúcnosti

Lídri NATO pritom v stredu oficiálne pozvali Fínsko a Švédsko do NATO po tom, ako Turecko zmenilo postoje a prestalo namietať proti ich pričleneniu k Aliancii.

Viac ako štyri mesiace po tom, ako Rusko vtrhlo na Ukrajinu, sa spojenci z 30-člennej Aliancie zišli v Madride na samite, ktorý šéf NATO Jens Stoltenberg označil za historický a transformačný z hľadisku budúcnosti tejto vojenskej organizácie.

Lídri NATO sa tam totiž plánujú dohodnúť na novej strategickej koncepcii pre Európu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

„Bude osvojený nový strategický koncept, pričom Rusko bude označené za hrozbu pre Alianciu. To nemá nič spoločné s realitou. Je to práve Aliancia, ktorá predstavuje hrozbu pre nás,“ vyhlásil Riabkov v súvislosti so samitom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet