Na hlavný obsah

Stanové mestečká pre utečencov z Ukrajiny na východe SR postupne rušia

Počet odídencov totiž klesá.

Stanové mestečká pre utečencov z Ukrajiny na východe SR postupne rušia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stanový tábor v Humennom zrušili, michalovský utlmil svoju činnosť. Dôvodom je klesajúci počet odídencov z Ukrajiny. Núdzové ubytovanie od hasičov už netreba. Ak by sa situácia zmenila, lôžka vedia opäť rýchlo pripraviť.

Na mieste stanového mestečka je už voľná plocha. Stany naložili do áut, humanitárnu pomoc rozdali. Krízový štáb po dvoch mesiacoch od utlmenia humenský tábor uzavrel.

Z vyše 30 stanov musia polovicu opraviť a vrátiť, časť ostane na záchrannej brigáde. Michalovský tábor, ktorý darovalo Taliansko, ostáva v pohotovosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stany nie sú nafukovacie, majú železnú konštrukciu, tak je to trvácnejšie. Kapacita ostáva 200 – 220 lôžok. Tento tábor by sa spustil až po oprave, ale aj tak máme ešte v zálohe 15 stanov, takže vieme spustiť aj Humenné po určitom čase. Michalovce sa nachystajú hneď,“ uviedol veliteľ tábora Sergej Savin.

Viac ľudí sa na Ukrajinu vracia ako z nej na Slovensko prichádza. Už netreba ani špeciálne opatrenia na priechodoch. Podľa policajných štatistík posledné dni výrazne klesol počet ľudí, ktorí prichádzajú peši.

Hovorí sa teda aj o ďalšom utlmovaní pomoci pri hraniciach. Z necelých 500 000 ľudí, ktorí pred vojnou utiekli cez naše hranice, sa už na Ukrajinu vrátila takmer polovica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny