Na hlavný obsah

Štiavnická vodohospodárska sústava láka turistov, starostlivosť o ňu je ale náročná

Snažia sa ju zachrániť dobrovoľníci.

Nadšenci histórie a technických pamiatok z občianskeho združenia (OZ) Štiavnický tajch sa snažia zachrániť Banskoštiavnickú vodohospodársku sústavu. Na jej úpravu organizujú dobrovoľnícke brigády.

„Banskoštiavnická vodohospodárska sústava zahŕňa nie len tajchy, ktoré sú všeobecne známe, ale aj zberné jarky, ktoré kedysi privádzali vodu do týchto umelých vodných nádrží. Takisto zahŕňa aj náhonné jarky, ktoré odvádzali vodu z tajchov,“ uviedol Michal Červeň z OZ Štiavnický tajch pre televízny regionálny magazín Regina.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Sústava kedysi pozostávala z vyše 60 vodných nádrží tajchov. Dnes je funkčných alebo existujúcich posledných 26. Zahŕňala aj 170 kilometrov takýchto jarkov, v súčasnosti sa eviduje posledných 2,5 kilometra, ktoré sú ešte funkčné, poznamenal Červeň.

V súčasnosti sa táto vodohospodárska sústava propaguje napríklad aj vydaním knihy Banskoštiavnická vodohospodárska sústava, kde sa čitateľ dozvie nie len o tajchoch, ale najmä o zberných a náhonných jarkoch. Konečne sa musí začať hovoriť, chrániť a zachraňovať tieto jarky, podotýka Červeň.

Preto k záchrane jarkov pristupujú z OZ Štiavnický tajch aj prostredníctvom dobrovoľníckych brigád. V tomto roku ide už o tretiu z nich.

Banská Štiavnica a okolie jej tajchov sa sústredí najmä na kúpanie sa a letnú sezónu. Návštevníci si podľa Červeňa neuvedomujú, že tam sú umelé vodné nádrže, ktoré tamojší predkovia v okolí Banskej Štiavnice vybudovali. „Snažíme sa ľuďom dať iný pohľad na tie vodné stavby, aby ich vnímali ako diela, ktoré tu nie sú naveky, ale je potrebné sa o ne starať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny