Na hlavný obsah

Ukrajinským utečencom v Británii hrozí, že sa ocitnú na ulici

Mnohým padlo dohodnuté bývanie.

Ukrajinským utečencom v Británii hrozí, že sa ocitnú na ulici
Ilustračná snímka. Foto: New York Times

Stovky Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do Spojeného kráľovstva, sú momentálne bez domova alebo im hrozí bezdomovectvo. Tieto prípady sa vyskytli po tom, čo dohodnuté bývanie nebolo po ich príchode do Británie dostupné či vhodné alebo došlo k zlyhaniu vzájomnej dohody.

Ako vyplýva z údajov vlády v Londýne, do 3. júna evidujú celkovo 660 ukrajinských rodín, ktoré sú buď bez domova, alebo sú stratou prístrešia ohrozené. Až 480 z nich pritom tvoria domácnosti s nezaopatrenými deťmi.

Tieto údaje však nepredstavujú skutočný počet rodín bez domova. Viac ako štvrtina miestnych úradov na prieskum, ktorý nebol povinný, nereagovala.

Zo spomínaných 660 domácností žila v čase zbierania dát len vyše polovica (345) v dočasných formách ubytovania, medzi ktoré patria hostely či iné zariadenia využívané regionálnymi predstaviteľmi.

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine prišlo do Británie viac ako 77 200 Ukrajincov.

Hovorca britskej vlády poznamenal, že prevažnej väčšine Ukrajincov sa v Anglicku podarilo usadiť. V menšom počte prípadov došlo k situácii, že zlyhali rodinné vzťahy či iné formy sponzorskej podpory. Zdôraznil však, že v takýchto situáciách majú „mestské rady povinnosť zaistiť, aby rodiny nezostali bez strechy nad hlavou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet