Na hlavný obsah

Únia predĺži platnosť covidových pasov

Väčšina štátov ich aktuálne nevyžaduje.

Únia predĺži platnosť covidových pasov
Na snímke žena kontroluje covidový pas. Foto: RTVS

Zástupcovia členských štátov a Európskeho parlamentu sa v pondelok (13. 6.) zhodli, že predĺžia o rok používanie únijných covidových certifikátov. Oznámilo to francúzske predsedníctvo Európskej únie. V súčasnosti väčšina štátov EÚ covidový pas od cestujúcich zo zahraničia nevyžaduje.

Podľa Európskej komisie by však certifikáty mohli byť užitočné v budúcnosti, ak by sa epidemiologická situácia zhoršila, napísala agentúra AFP.

Unijné covidové certifikáty prestanú platiť 30. júna. Pondelková dohoda má zaručiť predĺženie ich fungovania do 30. júna budúceho roka. Rozhodnutie však musí ešte oficiálne schváliť Európsky parlament a členské krajiny.

Covidové pasy začali platiť od 1. júla minulého roka. Ich cieľom bolo uľahčiť cestovanie medzi členskými krajinami. V súvislosti s pandémiou koronavírusu mnoho štátov vyžadovalo od cestujúcich zo zahraničia, aby sa preukázali negatívnym testom, očkovaním proti covidu či prekonaním choroby. Covidový pas napomáhal tieto požiadavky splniť.

Veľká väčšina krajín EÚ covidový pas od cestujúcich zo zahraničia v súčasnosti nevyžaduje, pretože sa vývoj nových prípadov nákazy v uplynulých mesiacoch zlepšil. „Epidemiologická situácia sa ale môže rýchlo zmeniť,“ uviedol európsky komisár Didier Reynders.

Podľa neho tak covidové pasy zostávajú dôležitým nástrojom, ako „uľahčiť voľné a bezpečné cestovanie v prípade, že by nárast infekcie donútil členské štáty dočasne obnoviť obmedzenia“. Cieľom podľa Reyndersa však zostáva zaručiť v Európskej únii cestovanie bez prílišných administratívnych prekážok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet