Na hlavný obsah

Vývoj bojov v Záporožskej oblasti je podľa Zelenského pozitívny

Severodoneck je stále pod tlakom.

Vývoj bojov v Záporožskej oblasti je podľa Zelenského pozitívny
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom ostatnom večernom vidoposolstve informoval o určitom pozitívnom vývoji v Záporožskej oblasti, kde ukrajinská obrana zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami. Vo všeobecnosti sa situácia na fronte podľa neho za posledný deň výrazne nezmenila. Informovali o tom stanice BBC a server The Guardian.

„Situácia na fronte je dnes bez výraznejších zmien. Severodoneck, Lysyčansk a ďalšie mestá na Donbase, ktoré teraz okupanti považujú za kľúčové ciele, sa držia,“ uviedol Zelenskyj podľa serveru The Guardian.

„Určité pozitívum máme v Záporožskej oblasti, kde sa nám darí mariť plány okupantov. Postupne sa posúvame dopredu v Charkovskej oblasti, oslobodzujeme našu krajinu. V smere na Mykolajiv držíme obranu,“ nechal sa počuť prezident.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že Zelenskyj nespresnil, aké úspechy má na mysli. Vo večernej informácii ukrajinského generálneho štábu sa ohľadom Záporožskej oblasti uvádza, že situácia sa tam nezmenila, napísala BBC.

Ruská invázna armáda podľa nej obsadila značnú časť Záporožskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhu krajiny pri Azovskom mori, vrátane miest Melitopol a Berďansk. Samotné regionálne centrum Záporoží však zostáva pod ukrajinskou kontrolou.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč už skôr uviedol, že Rusko koncentruje svoje vojenské sily v oblasti a plánuje začať ofenzívu na mesto. Súdiac podľa správ z frontu však útok ešte nezačal, podotkla BBC.

Severodoneck sčasti okupujú Rusi

V súvislosti s mestom Severodoneck v Luhanskej oblasti miestni predstavitelia pripustili, že toto mesto z veľkej časti kontrolujú ruské sily. Zelenskyj predtým uviedol, že boje o Severodoneck sú veľmi tvrdé a ide možno o jednu z najťažších bitiek od začiatku vojny.

Na twitteri medzitým ukrajinský prezident oznámil, že telefonicky hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Toho podľa svojich slov informoval o situácii na fronte a štátnici spolu prebrali ďalšiu podporu ukrajinskej obrany alebo bezpečnostné záruky. „Osobitnú pozornosť sme venovali ukrajinskej ceste do EÚ, koordinujeme (spolu) kroky,“ napísal na svojom účte.

Podľa francúzskej vlády Zelenskyj a Macron preberali počas štvrtkového telefonátu okrem iného humanitárnu a vojenskú podporu, uviedla stanica CNN. Francúzsky prezident povedal, že jeho krajina „zostane mobilizovaná, aby vyhovela potrebám Ukrajiny, vrátane ťažkých zbraní.“ Lídri sa dohodli, že zostanú v kontakte aj s ohľadom na snahu Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet