Na hlavný obsah

WHO eviduje vyše 1 000 prípadov opičích kiahní v predtým nezasiahnutých krajinách

Krajiny nehlásia úmrtia.

WHO eviduje vyše 1 000 prípadov opičích kiahní v predtým nezasiahnutých krajinách
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) nahlásili vyše 1 000 prípadov opičích kiahní mimo krajín Afriky, kde sa toto infekčné ochorenie šíri bežnejšie. V stredu (8. 6.) o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že riziko, že sa opičie kiahne v týchto krajinách „udomácnia“, je reálne. V tomto okamihu sa však tomu dá zabrániť.

Výskyt prípadov opičích kiahní hlásilo 29 krajín mimo Afriky. Žiadna nehlásila úmrtia.

Na tlačovom brífingu v Ženeve Ghebreyesus povedal, že tento rok sa vyskytlo v Afrike vyše 1 400 podozrivých prípadov opičích kiahní a 66 úmrtí.

„Je to poľutovaniahodný obraz sveta, v ktorom žijeme, lebo medzinárodné spoločenstvo venuje pozornosť opičím kiahňach len teraz, keďže sa objavili vo vysoko príjmových krajinách,“ dodal Ghebreyesus.

Znaky komunitného šírenia

Informoval, že infekcia má v niektorých krajinách znaky komunitného šírenia. WHO odporúča ľuďom s opičími kiahňami, aby sa izolovali doma.

Prípady infekcie stále prevažujú medzi mužmi, ktorí mali pohlavný styk s mužmi, doplnila WHO. Hlásené boli však aj prípady u žien.

Vysokopostavená predstaviteľka WHO Sylvie Briandová uviedla, že organizácia posudzuje veľkosť zásob vakcín proti pravým kiahňam a kontaktuje výrobcov aj krajiny, ktoré predtým sľúbili dodanie týchto vakcín.

Ghebreyesus pripomenul, že prvý prípad opičích kiahní u človeka preukázali už v roku 1970 v Afrike a vírus na kontinente už dlho cirkuluje. Od začiatku tohto roka sa tam infikovalo viac ako 140 000 ľudí a 66 z nich zomrelo. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet