Na hlavný obsah

Žatva sa už začala, obilia však bude asi menej

Stále by ho malo byť dosť pre ľudí aj zvieratá.

Žatva sa už začala, obilia však bude asi menej
Ilustračná snímka.

Žatvu spustili tento rok mimoriadne skôr. Niekde aj o dva týždne. Úrodu najviac ovplyvnilo sucho počas jari, aj preto bude obilnín menej. Poľnohospodári však ubezpečujú, že obilia bude dosť pre ľudí aj pre zvieratá.

Poľnohospodári na Zemplíne poslali tento týždeň na polia kombajny. Skorý začiatok žatvy sa podľa skúseného poľnohospodára odrazí na kvalite aj na kvantite úrody.

„Výrazný zásah je v tom, že v máji v tejto lokalite napadli dva milimetre zrážok, čo je de facto nula. Poznáme to na jačmeni, ktorý dozrieval nasilu. Vidno to aj na tom, že druhý raz bol po stehno, a teraz ho mám kdesi pri kolene,“ poznamenal poľnohospodár Vojtech Zelvay.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Menšie sú aj zrná, čo znamená, že aj keď je kláskov dosť, výnos bude nižší ako vlani. Podobne to zatiaľ s úrodou vidia poľnohospodári aj v iných častiach Slovenska.

„Bude nižšia, ako sme zvyknutí. Je to aj z dôvodu sucha, ktoré niektoré plodiny v niektorých okresoch postihlo na 10 percent. Máme aj okresy, kde to je 20 až 40 %,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.

„Naďalej Slovensko zostane sebestačné v produkcii husto siatych obilnín. Priemerne je sebestačnosť v týchto plodinách 150 % aj po tejto sezóne, hoci budeme mať menej husto siatych obilnín. Budeme mať dosť obilia či už pre zvieratá, alebo aj na potravinársku produkciu,“ povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko