Na hlavný obsah

Zemplínske obce hrozia zatváraním škôl. Chcú upozorniť na regionálne rozdiely

Pohrozili, že prestanú úradovať a svietiť.

Na Zemplíne protestovali zástupcovia samospráv. Pohrozili, že neotvoria školy, prestanú úradovať a svietiť. Upozorniť tak chcú na regionálne rozdiely, chýbajúcu diaľnicu či rýchlostné cesty, aj nedostatok pracovných miest.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Asi 200 ľudí prišlo protestovať do priemyselného parku vo Vranove nad Topľou. Do parku sa totiž roky nedarí nájsť investorov a teda ani prácu.

„Na ťahu vláda, aby štátnu pomoc smerovala do týchto regiónov, aby tu smerovala veľkých zamestnávateľov, ktorý dostanú od štátu peniaze,“ hovorí Ján Ragan (nezávislý) primátor mesta Vranov nad Topľou.

Rozvoj Zemplína blokuje aj chýbajúca infraštruktúra. „Diaľnica prináša do regiónu pracovné sily, nových investorov, nové možnosti,“ tvrdí Peter Báthory riaditeľ združenia Diaľnica na Zemplín.

Takmer všetky tamojšie okresy patria medzi najmenej rozvinuté. Ich predstavitelia upozorňujú, že nedostatočná podpora od štátu zastaví ich rozvoj.

„Vyzvali sme vládu SR, aby si vypočula všetky naše požiadavky, sadli si s nami za rokovací stôl a o všetkých týchto témach začali s nami diskutovať a hľadať riešenia,“ vyhlásil Ján Fenčák, tajomník Združenia miest a obcí vranovského regiónu.

Podľa ministerstva financií by samosprávy mali prehodnotiť svoje rozpočty. Ministerstvo informatizácie a regionálneho rozvoja zas plánuje projekty pre menšie obce bez ich spoluúčasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny