Na hlavný obsah

EÚ a Azerbajdžan podpíšu dokument o energetickej bezpečnosti

Má znížiť závislosť od Ruska.

EÚ a Azerbajdžan podpíšu dokument o energetickej bezpečnosti
Na snímke azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Foto: TASR/AP

Európska únia podpíše v najbližších dňoch s Azerbajdžanom dohodu týkajúcu sa energetickej bezpečnosti. Počas piatkovej (15. 7.) schôdze o výsledkoch za prvých šesť mesiacov tohto roka to povedal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

„V blízkej budúcnosti Európska únia a Azerbajdžan podpíšu dôležitý dokument o energetickej bezpečnosti, ktorý pozdvihne našu spoluprácu na vyššiu úroveň,“ povedal Alijev podľa svojho oficiálneho webu president.az.

„Väčšia časť textu je už odsúhlasená. O otázkach, na ktorých sme sa nedohodli, diskutujeme. Dúfam, že sa všetky otázky dohodnú v blízkej budúcnosti,“ dodal Alijev.

Azerbajdžan by mohol dodávať 20 miliárd metrov kubických plynu ročne

Európska únia chce dohodou s Azerbajdžanom znížiť závislosť od Ruska po prerušení dodávok zemného plynu do Európy. Web euobserver.com tento týždeň informoval, že „strategické partnerstvo“ medzi EÚ a Azerbajdžanom počíta s „dodávkou kaspického zemného plynu do Európskej únie a prípadne do krajín západného Balkánu s cieľom zvýšiť diverzifikáciu“.

Podľa návrhu dohody by Azerbajdžan do roku 2027 mohol dodávať do EÚ najmenej 20 miliárd metrov kubických plynu ročne. Predstavitelia EÚ odmietli povedať, kedy by mohlo dôjsť ku podpisu dohody.

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová však koncom tohto mesiaca cestuje do azerbajdžanskej metropoly Baku. Predstavitelia oboch strán budú v utorok (19. 7.) rokovať v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka