Na hlavný obsah

Grécko nasadilo lietadlá a vrtuľníky na zastavenie lesných požiarov

Žiadajú európske krajiny o ďalších hasičov.

Grécko nasadilo lietadlá a vrtuľníky na zastavenie lesných požiarov
Ilustračná snímka - požiar na gréckom ostrove Eubója. Foto: Ekatherini/Twitter

Grécko, ktoré spaľuje vlna horúčav, nasadilo v stredu (20. 7.) skoro ráno lietadlá a vrtuľníky, aby zastavilo šírenie lesných požiarov na horských predmestiach severne od Atén.

Do boja proti plameňom, ktoré sa blížia k oblastiam, ako je napríklad aténske predmestie Jerakas, kde žije približne 29 000 ľudí, sa od úsvitu zapojilo takmer 500 hasičov, 120 požiarnických vozidiel, tri lietadlá a štyri vrtuľníky, informovala agentúra AFP.

Hovorca hasičov uviedol, že v noci na stredu sa vplyvom vetra obnovili požiare na úpätí hory Penteli ležiacej severne od Atén. Vietor neustále menil smer, čo hasičom komplikovalo likvidáciu požiaru, dodal.

V rámci preventívnych opatrení na niektorých častiach obchvatu okolo Atén zastavili premávku, uviedla na sieti twitter spoločnosť, ktorá cestu spravuje.

Grécko v súvislosti s požiarmi vytvorilo krízový štáb, ktorý koordinuje práce na likvidácii lesných požiarov – za posledných 24 hodín ich v krajine hasili 117.

V tejto situácii vláda v Aténach požiadala európske krajiny o pomoc v podobe vyslania posíl pre hasičov. Vlna horúčav a lesné požiare vlani v Grécku zničili 103 000 hektárov územia a vyžiadali si tri obete na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet