Na hlavný obsah

Kyjev žiada zriadenie špeciálneho tribunálu pre vojnové zločiny na Ukrajine

Rusko páchanie takýchto zločinov popiera.

Kyjev žiada zriadenie špeciálneho tribunálu pre vojnové zločiny na Ukrajine
Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Medzinárodné spoločenstvo by malo zvážiť zriadenie špeciálneho tribunálu, ktorý by súdil vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. V Haagu sa na tom dohodli zástupcovia 45 štátov. Podpísali aj vyhlásenie, že budú spolupracovať pri vyšetrovaní. Vyšetrovacie tímy z viacerých krajín už preverujú vyše 23 000 podozrení zo spáchania vojnových zločinov.

Znásilňovanie, mučenie, popravy, útoky na školy, domy, obilné silá. Podľa Kyjeva Moskva vedie od 24. februára nevyprovokovanú dobyvačnú vojnu. Medzinárodné spoločenstvo žiada, aby mu pri vyšetrovaní hrôz pomohlo.

„Ukrajina vyzýva na zriadenie zvláštneho tribunálu, ktorý by mal osobitnú jurisdikciu nad zločinom agresie proti Ukrajine. Spolu s ďalšími štátmi, organizáciami a inštitúciami využijeme všetky dostupné nástroje na hľadanie spravodlivosti pre tisíce nevinných obetí tohto zločinu,“ povedal ukrajinský šéf rezortu zahraničia Dmytro Kuleba.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ukrajina ani Rusko nie sú členmi Medzinárodného trestného súdu (ICC). Podľa zástupcov krajín, ktorí vo štvrtok (14. 7.) rokovali v Haagu, treba vyplniť právne vákuum a využiť všetky možnosti pre zriadenie nového tribunálu.

„Žijeme v neistých časoch. V tejto chvíli deti, ženy aj muži, mladí či starí, žijú v strachu. A v takýchto časoch sa právo nemôže len prizerať. Nemôže pohodlne vylihovať v Haagu alebo kdekoľvek inde, keď má chrániť a presadzovať určité zásady, ktoré sú pre ľudstvo nevyhnutné,“ uviedol prokurátor ICC Karim Khan.

Rusko svoju podporu z ICC stiahlo v roku 2016 po tom, keď súd označil obsadenie a anexiu Krymu za ozbrojený konflikt. Vojnové zločiny na Ukrajine stále popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet