Na hlavný obsah

Lavrov vyzval svet, aby chránil medzinárodné právo

Ruský minister to povedal počas návštevy Vietnamu.

Lavrov vyzval svet, aby chránil medzinárodné právo
Na snímke vľavo šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov počas návštevy Vietnamu. Foto: SITA/AP

Svet sa vyvíja komplikovaným spôsobom, a všetky krajiny by sa preto mali snažiť chrániť medzinárodné právo. Vyhlásil to v stredu (6. 7.) ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Ten navštívil Hanoj pred odletom na rokovanie šéfov diplomacií skupiny G20.

Ako píše agentúra Reuters, Lavrov nabádal na ochranu medzinárodného práva v čase, keď z porušovania tohto práva Západ viní Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu.

Do Vietnamu šéf ruskej diplomacie prišiel na pozvanie svojho náprotivku Bui Thanh Sona. A to v čase, keď si krajiny pripomínajú desať rokov od uzavretia vzájomného strategického partnerstva.

„Vietnam je v ASEAN (Združenie národov juhovýchodnej Ázie) kľúčovým partnerom Ruska. Vzťahy našich krajín sa zakladajú na histórii a ich spoločnom úsilí o spravodlivosť,“ povedal Lavrov.

Vietnam, ktorý s Ruskom viažu vzťahy z doby Sovietskeho zväzu, súčasnú ruskú vojnu proti Ukrajine neodsúdil. Ministri zahraničných vecí skupiny G20 budú tento týždeň rokovať na indonézskom Bali.

Zástup bude mať aj Čína. Námestník jej ministra zahraničia Ma Čao-sü v stredu vyhlásil, že je Čína pripravená prehĺbiť spoluprácu s Ruskom v rámci širšieho rámca vrátane zoskupenia G20. Ma to povedal na rokovaní s ruským veľvyslancom v Pekingu. Podľa čínskeho predstaviteľa chce Čína posilniť strategickú spoluprácu s Ruskom a rozšíriť spoluprácu v rôznych oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet