Na hlavný obsah

Litva zrušila zákaz železničnej dopravy tovaru do Kaliningradu

Do oblasti by malo čoskoro doraziť 60 vagónov cementu.

Litva zrušila zákaz železničnej dopravy tovaru do Kaliningradu
Vlak smerujúci z Litvy do ruského Kaliningradu. Foto: TASR/AP

Litva zrušila zákaz železničnej dopravy tovaru podliehajúceho sankciám Európskej únie do ruskej Kaliningradskej oblasti, ktorá je na baltskom pobreží obklopená Poľskom a Litvou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Litva zakázala dopravu sankcionovaného tovaru po železnici do Kaliningradu v júni. Rozhorčila tak Rusko, ktoré pohrozilo odvetnými opatreniami.

Európska komisia minulý týždeň uviedla, že preprava tovaru z Ruska do Kaliningradskej oblasti sa zakázala len pre cestnú, nie železničnú dopravu.

Litva by tak mala umožniť Rusku dodávať do Kaliningradskej oblasti cez územie EÚ betón, drevo a alkohol, dodala EK. Litva následne oznámila, že sa bude odporúčaním Európskej komisie riadiť.

Litovská štátna železničná spoločnosť teraz podľa agentúry RIA uviedla, že informovala zákazníkov, že môžu opäť dodávať tovar do Kaliningradu.

Agentúra TASS citovala predstaviteľov kaliningradskej vlády, podľa ktorého by malo do oblasti čoskoro doraziť 60 vagónov cementu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet