Na hlavný obsah

Muža, ktorý strieľal do davu ľudí, obvinili zo siedmich vrážd

Útočníkovi hrozí doživotný trest.

Muža, ktorý strieľal do davu ľudí, obvinili zo siedmich vrážd
Na snímke zásah polície po streľbe pri Chicagu. Foto: SITA/AP

Mladého muža podozrivého zo streľby do sprievodu počas osláv Dňa nezávislosti v americkom meste Highland Park neďaleko Chicaga obvinili zo spáchania siedmich vrážd. Podľa agentúry AP o tom informoval prokurátor Eric Rinehart.

Rinehart uviedol, že ide len o prvé obvinenia, po ktorých budú nasledovať desiatky ďalších. „Ak podozrivého z vrážd usvedčia, čaká ho doživotný trest väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia,“ povedal prokurátor.

Podozrivý 21-ročný Robert E. Crimo III. by sa mal dnes prvýkrát objaviť pred súdom, napísala agentúra Reuters. Rinehart vyhlásil, že sudca požiada, aby obvineného ponechali vo väzbe bez možnosti kaucie.

Podľa polície strelec útok plánoval niekoľko týždňov a legálne si kúpil päť zbraní, vrátane vysokovýkonnej pušky, ktorú nakoniec použil. Jeho motív zatiaľ nie je jasný.

Polícia sa však o útočníka zaujímala v minulosti už dvakrát. Najprv v apríli 2019, kedy sa pokúsil spáchať samovraždu. Policajti vtedy hovorili s ním aj s jeho rodičmi, žiadne kroky ale nepodnikli a Crimo sa dostal do starostlivosti odborníkov na duševné zdravie, uviedol hovorca šerifa v Lake County Christopher Covelli.

Druhýkrát jeden z členov rodiny v septembri toho istého roku polícii nahlásil, že Crimo má zbierku nožov a údajne hovoril, že „všetkých zabije“. „Polícia vtedy z domu odviezla 16 nožov, dýku a meč,“ dodal Covelli s tým, že však opäť nebol žiadny dôvod, prečo mladíka zadržať.

Crimov obhajca Thomas Durkin, ktorého agentúra AP označuje za popredného právnika so sídlom v Chicagu, uviedol, že sa jeho klient plánuje proti všetkým obvineniam odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet