Na hlavný obsah

Na hraniciach s Chorvátskom a Rakúskom sú dlhé kolóny. Problémy má aj Francúzsko

Dôvodom sú dovolenky.

Na hraniciach s Chorvátskom a Rakúskom sú dlhé kolóny. Problémy má aj Francúzsko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/STA

Na slovinských hraničných priechodoch s Rakúskom a Chorvátskom sa tvoria v sobotu (30. 7.) dlhé kolóny. Cestujúci sa pri vstupe do Chorvátska zo Slovinska môžu zdržať až dve hodiny. Informovala o tom agentúra STA.

Vzhľadom na prebiehajúce letné dovolenky a prázdniny v susedných krajinách hlásia na slovinských cestách zhustenú premávku. V tuneli Karavanke, ktorý sa nachádza na hraničnom priechode s Rakúskom, sa v oboch smeroch tvoria niekoľkokilometrové kolóny. Miestna polícia preto vyzýva vodičov, aby zišli z diaľnice pri meste Lesce.

Približne dve hodiny sa motoristi zdržia na hraničných priechodoch Gruškovje, Dragonja, Jelšane a Sečovlje s Chorvátskom. Na ostatných hraničných priechodoch si cestujúci počkajú približne 30 minút až hodinu. Zdržanie hlásia aj na výjazde a vjazde do Slovinska.

Vzhľadom na vrchol turistickej sezóny je upchatých okrem toho aj niekoľko ciest smerujúcich k pobrežiu. Pre prebiehajúce práce na cestách je obmedzená doprava a tvoria sa kolóny aj na cestnom okruhu severne od Ľubľany, oznámilo slovinské diaľničné informačné centrum.     

Vo Francúzsku 800 kilometrová kolóna

Problémy s kolónami má aj Francúzsko. Zhustená doprava na francúzskych diaľniciach vyvolala rozsiahle zápchy najmä na trasách medzi Stredozemným morom a Atlantikom.

Národný dopravný operátor na poludnie odhadoval dĺžku automobilových kolón na 800 kilometrov. Informovala o tom agentúra DPA.

Na diaľnici A7, ktorá vedie na juh údolím Rhôny, si na cestu z Lyonu do Orangeu vodiči musia vyčleniť viac ako päť hodín namiesto tradičnej hodiny a pol, tvrdí operátor Vinci.

Víkend medzi júlom a augustom je na hlavných dopravných ťahoch vo Francúzsku tradične najrušnejší. Do stredísk na juhu krajiny smeruje najviac dovolenkárov a v rovnakom čase sa z nich iní vracajú domov.

Francúzi majú pre tento fenomén aj vlastný názov: le grand chassé-croisé (veľké križovanie). V tomto roku bolo dopravné preťaženie o niečo menšie ako v poslednú júlovú sobotu v minulom roku, keď bola doprava zablokovaná na viac ako 1 000 kilometroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet