Na hlavný obsah

Niektoré slovenské výrobky miznú z obchodov

Minister pôdohospodárstva obchodníkov vyzýva k spoločenskej zodpovednosti.

Rast cien spôsobuje ďalšie komplikácie. Výrobky niektorých slovenských potravinárov sa z predajných pultov strácajú. Situácia znepokojila aj ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO).

Obchodníkov vyzýva k spoločenskej zodpovednosti. Podľa pekárov, cukrárov a cestovinárov to nestačí. Zväz žiada rezort, aby tento stav urýchlene riešil.

V polovici júla RTVS informovala, že mäsové produkty od výrobcov Tauris a Ryba Košice už na pultoch reťazca Kaufland nenájdete. Výrobcovia sa s reťazcom nedohodli na cene.

Potravinári totiž museli započítať do ceny svojich produktov vyššie náklady za energie. Situácia znepokojila aj pekárov, cukrárov a cestovinárov. Podľa predsedu zväzu za to môžu zmeny v legislatíve v prospech obchodníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vylúčili povinnosť mať minimálne 50 percent slovenských výrobkov v letáku, a tak ďalej, a tak ďalej. Aj keď apelujeme na ministerstvo, aby svoju politiku zmenilo a viac sa sústredilo na podporu slovenskej potravinárskej výroby, ministerstvo stále viac drukuje obchodníkov,“ povedal Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Ministerstvo pôdohospodárstva to odmieta. Na pomoc potravinárom pripravuje balík v objeme 8 miliónov eur. Ďalších 314 miliónov bude mať rezort k dispozícii z Európskej únie. Výnimočnú pomoc dostanú aj mliekari, mäsiari či hydinári. A to takmer 16 miliónov eur.

„Cez rôzne finančné dotácie sa snažíme dostať prostriedky do potravinárskeho sektora, aby sme udržali kvalitu i cenu potravín na trhu. Rázne preto apelujem na spoločenskú zodpovednosť obchodníkov, “ uviedol Vlčan.

„Ministerstvo pletie hrušky s jablkami. To sú zdroje určené na investície, ktoré budú vyčerpané možno o dva roky,“ pokračoval Lapšanský.

Tauris aj Ryba Košice hovoria, že ak by na nižšie ceny pristúpili, výsledkom by boli namiesto mäsa sušené bielkoviny či múka. Pre nemecký obchodný reťazec je však ich odbytová cena neprijateľná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko