Na hlavný obsah

Nový prezident Srí Lanky Vikramasinghe zložil slávnostný sľub

Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

Nový prezident Srí Lanky Vikramasinghe zložil slávnostný sľub
Na snímke nový prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe. Foto: Indická vláda

Šesťnásobný premiér Srí Lanky Ranil Vikramasinghe zložil vo štvrtok (21. 7.) sľub ako prezident tejto krízou postihnutej juhoázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Srílanský parlament zvolil na svojom stredajšom (20. 7.) zasadnutí Vikramasingheho za prezidenta.

Vo funkcii nahradí Gótábaju Rádžapakšu, ktorý krajinu opustil minulý týždeň v reakcii na rozsiahle demonštrácie a následne mejlom poslal svoju demisiu.

Vikramasinghe je skúseným politikom na domácej i medzinárodnej scéne. Viedol napríklad rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o poskytnutí ekonomickej pomoci svojej krajine. Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

Pred týždňom sa táto ostrovná krajina stala dejiskom masových protestov, počas ktorých dav demonštrantov vnikol do prezidentovej rezidencie v hlavnom meste Kolombo a následne aj do súkromnej rezidencie premiéra Vikramasingheho.

Následky krízy obyvatelia Srí Lanky pociťujú vo viacerých oblastiach – ide o nedostatok liekov, niekoľkohodinové výpadky dodávok elektrického prúdu pre domácnosti či problémy s telefonickým spojením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet