Na hlavný obsah

Novým prezidentom Srí Lanky sa stal jej doterajší premiér

Za Vikramasingheho hlasovalo 134 poslancov.

Novým prezidentom Srí Lanky sa stal jej doterajší premiér
Nový srílanský prezident Ranil Vikramasinghe. Foto: TASR/AP

Srílanský parlament v stredu (20. 7.) zvolil za nového prezidenta krajiny šesťnásobného premiéra Ranila Vikramasingheho. Nahradí Gótábaju Rádžapakšu, ktorý krajinu opustil minulý týždeň v dôsledku rozsiahlych demonštrácií a následne poslal emailom demisiu. Informuje o tom agentúra AP.

Prezidentský úrad by mal zastávať po zvyšnú časť Radžapaksovho mandátu, ktorý sa končí v roku 2024. Výsledok hlasovania však môže znovu vyvolať nepokoje, pretože Vikramasinghe je nepopulárny medzi voličmi, ktorí ho považujú za pozostatok Radžapaksovej vlády, upozorňuje agentúra Reuters.

Od poslancov dostal Vikramasinghe 134 hlasov, na druhom mieste skončil bývalý minister školstva Dullas Alahapperuma s 82 hlasmi. Tretieho kandidáta, marxistu Anuru Dissanajakeho, podporili iba traja poslanci.

Všetkých 225 poslancov vrátane predsedu parlamentu malo právo hlasovať, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania a niekoľko hlasovacích lístkov vyhlásili za neplatné.

Vikramasingheho vymenoval za premiéra v máji vtedajší prezident Rádžapakša v nádeji, že do tejto krajiny zmietanej hospodárskou krízou prinesie stabilitu. Po tom, čo v dôsledku protestov Rádžapakša ušiel z krajiny, prevzal Vikramasinghe dočasne aj prezidentské právomoci.

Politická kariéra

Vikramasinghe (73) je skúseným politikom z domácej i medzinárodnej scény, viedol napríklad rokovania o poskytnutí ekonomickej pomoci s Medzinárodným menovým fondom. Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

Novozvolený prezident v parlamente strávil 45 rokov svojho života a je podľa svojich slov rád, že sa mu dostalo cti obsadiť najvyššiu funkciu.

„Nemusím vám hovoriť, v akom stave sa naša krajina nachádza. Teraz, keď je po voľbách, musíme zase krajinu zjednotiť a som pripravený viesť s vami dialóg,“ povedal a požiadal ostatné politické strany o spoluprácu. Ako prezident má teraz možnosť vymenovať nového premiéra podľa vlastného uváženia.

Prezidenta na Srí Lanke zvyčajne volí verejnosť. Zodpovednosť pripadá parlamentu len v prípade, že sa úrad uvoľní pred oficiálnym ukončením funkčného obdobia.

V dôsledku hlbokej hospodárskej krízy sa 22 miliónov obyvateľov Srí Lanky potýka s nedostatkom základných potravín, liekov či pohonných látok, zatiaľ čo vláda rokuje s Medzinárodným menovým fondom o finančnej pomoci. Súčasná kríza vyvoláva obavy, či bude nová vláda stačiť na nápravu ekonomiky a upokojenie verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet