Na hlavný obsah

Odchod talianskeho premiéra Draghiho môže vyvolať neistotu v celej Európe

Prezident jeho demisiu odmietol.

Odchod talianskeho premiéra Draghiho môže vyvolať neistotu v celej Európe
Na fotografii Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi, ktorý podal demisiu a prezident ju odmietol, zopakoval, že sa k politickej kríze vyjadrí v snemovni na budúci týždeň v stredu (20. 7.).

Zdroje z talianskej vlády tvrdia, že situáciu vyriešia len predčasné voľby. Prípadný pád Draghiho kabinetu môže mať podľa expertov negatívny vplyv na celú Európsku úniu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Supermario, ako talianskeho premiéra Maria Draghiho prezývajú, pomohol podľa odborníkov Taliansko dostať z krízových situácií, spustil dôležité reformy a stabilizoval tamojšiu ekonomiku.

O premiérsku stoličku ho aj napriek tomu zrejme pripraví finančný balík opatrení na podporu domácností a firiem vo výške 23 miliárd eur.

S ním nesúhlasí strana Hnutie piatich hviezd. Keďže koalícia podľa premiéra prišla o jednotu a aj o dôveru kľúčového partnera, rozhodol sa odstúpiť. S jeho krokom nesúhlasia ani tamojší obyvatelia. Mario Draghi mal totiž veľkú podporu verejnosti.

„Je to šialené, neuvážený čin. Prichádza v časoch, keď krajinu konečne postavil na nohy a pomáha jej v zotavovaní. Je známy a uznávaný po celom svete,“ hovorí muž z Ríma.

Pád talianskej vlády by nebol šťastným koncom

Mario Draghi na budúci týždeň zrejme opäť predstúpi pred parlament, pretože jeho demisiu neprijal prezident Sergio Mattarella.

Žiada, aby zákonodarcovia situáciu znovu prehodnotili. Odborníci upozorňujú, že pád talianskej vlády len rok pred riadnym termínom parlamentných volieb by nebol šťastným riešením.

„Je tu možnosť, že by sa po diskusii ešte rozhodol pri kormidle talianskej vlády zostať. Niektorí tvrdia že si možno pripravuje pôdu pre ďalšie voľby. Talianska politická situácia je pomerne neprehľadná a náročná,“ uvádza Aneta Zachová, šéfredaktorka českého Euractivu.

Podľa analytičky môže vyvolať odchod proeurópskeho Maria Draghiho obrovskú neistotu v celej Európe. Pod jeho vedením Rím totiž podporoval Ukrajinu a aj sankcie proti Rusku. Jeho odchodom sa to môže zmeniť a Európska únia tým stratí potrebnú stabilitu.

„Ak by nám tu po odchode Draghiho vzišlo silne pravicové Taliansko, tak sa môže stať že by blokovalo sankcie voči Rusku alebo ďalšiu podporu Ukrajiny,“ pokračuje.

Odborníci sa zhodujú, že Taliansko už nemusí byť kotva Európskej únie a že aj Brusel bude vývoj politickej situácie na Apeninskom polostrove sledovať s napätím.

Okrem iného totiž v najhorších scenároch hrozí, že ak sa začne ekonomicky potápať jedna krajina eurozóny, môže spolu s ňou stiahnuť do ešte väčšej krízy všetky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál