Na hlavný obsah

Taliansky premiér Mario Draghi oznámil, že rezignuje na svoj post

Prezident Mattarella demisiu neprijal.

Taliansky premiér Mario Draghi oznámil, že rezignuje na svoj post
Na fotografii Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi oznámil, že rezignuje. Podľa agentúry Reuters uviedol, že nechce stáť na čele kabinetu, ktorý stratil podporu jednej z kľúčových koaličných síl. Draghiho vláda vo štvrtok vyšla víťazne z hlasovania o dôvere, zástupcovia koaličného Hnutia piatich hviezd (M5S) pre ňu však nezdvihli ruku.

„Koalícia národnej jednoty, ktorá podporovala túto vládu, už neexistuje. Za týchto podmienok už nemôžem pokračovať,“ uviedol Draghi vo vyhlásení.

Taliansky prezident Sergio Mattarella jeho demisiu však odmietol. Šéfa vlády požiadal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politickej situácii. Vyplýva to z vyhlásenia prezidentovej kancelárie, uviedla agentúra Reuters.

Talianska vláda sa otriasa pre vládny balík opatrení na podporu domácností a firiem vo výške 23 miliárd eur. Hnutie piatich hviezd s podobou návrhu nesúhlasí a ohlásilo, že sa preto v Senáte zdrží hlasovania.

Vláda však podľa pravidiel hornej komory spojila hlasovanie o finančnom balíku s návrhom na vyslovenie dôvery. Postoj M5S teda znamená, že hnutie odoprelo podporu kabinetu ako celku.

Ak sa však vládnu krízu nepodarí rýchlo vyriešiť, mohol by Mattarella parlament rozpustiť a pripraviť tak pôdu pre predčasné voľby. Tie by sa mohli odohrať už v septembri, informuje agentúra AP.

Draghi sa v čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine, stáva podľa niektorých politikov čoraz dôležitejšou postavou Európy, najmä v súvislosti s blížiacim sa odchodom britského premiéra Borisa Johnsona, uviedla agentúra AP.

Silvio Berlusconi, bývalý taliansky premiér, v Senáte oznámil, že pád Draghiho vlády by dokonca mohol vyvolať destabilizáciu Európy.

Súčasná talianska vláda vznikla pod vedením nestraníka a niekdajšieho šéfa európskej centrálnej banky (ECB) Draghiho vlani vo februári po tom, ako sa rozpadol predchádzajúci kabinet vedený Giuseppom Contem. Ide o širokú koalíciu, v ktorej sú zastúpené formácie od strán ľavého stredu až po krajne pravicovú Ligu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet