Na hlavný obsah

Oslavy zvrchovanosti SR v Starej Bystrici sprevádzajú kontroverzie

Mnohí účastníci sa z podujatia odhlásili.

Oslavy zvrchovanosti SR v Starej Bystrici sprevádzajú kontroverzie
Ilustračná snímka - oslavy zvrchovanosti v roku 2017. Foto: TASR

Počas víkendu budú v obci Stará Bystrica Oslavy zvrchovanosti Slovenskej republiky. Týždeň pred uskutočnením sa v programe podujatia však udiali náhle zmeny. Niektorí účastníci totiž svoju účasť zrušili. Dôvodom je spoluorganizátor – strana Smer-SD, o ktorom ich neinformovali.

Organizátori však tvrdia, že účastníci dobre vedeli, kto sa pod organizáciu podujatia podpisuje.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Hlavným organizátorom 18. ročníka osláv zvrchovanosti je Obecný úrad Stará Bystrica, spoluorganizátormi sú strana Smer-SD a Kysucké kultúrne stredisko v Čadci.

Generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar hovorí, že o účasti politickej strany v organizácii podujatia sa dozvedeli až v nedeľu (10. 7.) od svojich priaznivcov.

„Bol som úplne zhrozený, lebo je to veľmi neférové. Poškodilo to nás aj našich umelcov. Naši právni zástupcovia to teraz analyzujú. Dôležité bolo, aby sme nič neporušili, ale v tomto prípade porušil zmluvu objednávateľ,“ vysvetlil Hamar.

A tak vystúpenie zrušili. Podobne reagovala aj kapela Peter Bič Project. Na sociálnej sieti uviedla, že o charaktere podujatia ich organizátor neinformoval. „Rozhodli sme sa, samozrejme, našu účasť zrušiť. Hráme pre našich fanúšikov, nie pre politikov,“ napísala skupina.

Odhlásil sa aj Gyimesi

Bez zmien neprešla ani novinka osláv – diskusný klub politikov či politológov. Jedna z plánovaných tém má byť o tom, čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku. S poslancom Ľubošom Blahom (Smer-SD) mal diskutovať György Gyimesi (OĽANO). Pozvanie najprv prijal, potom odriekol.

„Vážim si pluralitu názorov a aj to, že som túto možnosť dostal na mieste, kde možno ešte živého Maďara nevideli. Avšak rešpektujem a vážim si názor predsedníctva OĽANO, a tým pádom som moju účasť na tomto podujatí zrušil,“ uviedol Gyimesi.

Starosta obce Ján Podmanický (Smer-SD) podotýka, že na oslavy pozývajú predstaviteľov naprieč politickým spektrom s cieľom ich spájať. Argumentuje tiež, že oslavy sú vo svojej podstate politická akcia a príspevok Smeru si váži. Podľa neho sú interpreti tí, ktorí zmluvu porušili.

„Budeme z toho vyvodzovať aj právne kroky. Dobre vedeli, o aké podujatie ide. Dopredu sme ich informovali. Oslavy takejto úrovne organizuje malá obec namiesto toho, aby ich organizoval štát. A namiesto toho, aby nás podporili, tak sa ešte rozhodli takýmto spôsobom oslavy torpédovať,“ mieni starosta.

Dodal, že drvivá väčšina účastníkov vystúpi a odrieknutých vymenia ďalší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál