Na hlavný obsah

Poľská akadémia vied zaradila mačku medzi invazívne živočíšne druhy

Podľa biológa spĺňa mačka domáca kritériá invazívneho druhu "na 100 %"

Poľská akadémia vied zaradila mačku medzi invazívne živočíšne druhy
Ilustračná snímka-mačka. Foto: TASR/AP

Keď Poľská akadémia vied pred časom zaradila mačku domácu medzi invazívne, teda nepôvodné druhy, mnohé tým zaskočila, alebo dokonca rozčúlila, napísala agentúra AP. Pre chovateľov mačiek sa ale nič nezmenilo, ubezpečujú úrady.

Wojciech Solarz, biológ z Poľskej akadémie vied (PAN) priznáva, že nečakal vlnu rozhorčených reakcií, ktorá sa zdvihla po tom, ako Ústav pre ochranu prírody mačku domácu zaradil na svoj zoznam inváznych druhov s poradovým číslom 1787.

Reakcie verejnosti podľa neho môžu súvisieť s tým, ako vec vyložili médiá. Niektoré články vraj vzbudzovali dojem, že ústav vyzýva napríklad na likvidáciu túlavých mačiek.

Lovecká aktivita mačiek obmedzuje biodiverzitu živočíchov

Solarz pripomína, že vedci sa v čoraz väčšej miere zhodujú, že mačky domáce majú škodlivý vplyv na druhovú rozmanitosť. Vplýva na to množstvo malých cicavcov a vtákov, ktoré mačky ulovia. Ústav pre ochranu prírody na svojej internetovej stránke tiež uvádza, že mačka zdomácnela asi pred 10 000 rokmi na Blízkom východe.

„Preto z čisto vedeckej perspektívy na území Európy, a teda tiež v Poľsku, ju musíme považovať za nepôvodný druh,“ vysvetlil ústav v rámci terajšej kontroverzie. Podľa Solarza mačka domáca kritériá invazívneho druhu spĺňa „na 100 %“. Ústav pre ochranu prírody chovateľom odporúča, aby svojim maznáčikom v čase hniezdenia vtákov obmedzili voľný pohyb vonku.

Veterinárka Dorota Sumińská v televízii TVN povedala, že na mačky sa zvaľuje príliš veľká časť viny. Za znižujúcu sa biodiverzitu môže znečistenie životného prostredia alebo fasády domov, do ktorých narážajú vtáky.

Úrady vystríhajú pred nepravdivými informáciami

Poľská Štátna agentúra pre ochranu prírody varovala pred šírením „fake news“. Ubezpečila, že nejde o zoznam poľský ani únijný. Netreba teda ku mačkám pristupovať ako k „nepôvodnému druhu predstavujúcemu ohrozenie pre Poľsko alebo EÚ“.

Pre majiteľov týchto zvierat to znamená, že nemusia mať povolenie na ich chov, predaj alebo nákup. Aj tento úrad chovateľov upozornil, že ich miláčikovia môžu predstavovať významné nebezpečenstvo pre divo žijúcich živočíchov. Majitelia by ich preto nemali púšťať von bez „náležitého dohľadu“.

Medzi invazívne druhy živočíchov s významným dopadom na prírodu patrí v Európskej únii napríklad nutria riečna, psík medvedíkovitý alebo veverička popolavá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet