Na hlavný obsah

Pre veľké horúčavy vyhlásili v Číne najvyšší stupeň nebezpečenstva v 86 mestách

Rozpúšťajú sa strechy, vydúvajú sa cesty.

Pre veľké horúčavy vyhlásili v Číne najvyšší stupeň nebezpečenstva v 86 mestách
Roztavená strecha múzea v čínskom Čchung-čchingu. Foto: Twitter

Čína v utorok (12. 7.) pre horúčavy vyhlásila tretí, najvyšší stupeň pohotovosti v 86 mestách. Teplota tam presahuje 40° Celzia. Práce na stavbách a ďalších vonkajších pracoviskách pozastavili.

V horúčavách sa rozpúšťajú strechy na domoch a vydúvajú cesty. Ľudia na mnohých miestach hľadali úkryt v podzemných priestoroch, informovala agentúra Reuters.

Výstrahu pred horúčavami vydal prvýkrát za päť rokov aj 25-miliónový Šanghaj. Údaje sa zhromažďujú od roku 1873 a v Šanghaji odvtedy zaznamenali len 15 dní s teplotami nad 40 stupňov.

Zvyšuje sa dopyt po zmrzline a na schladenie zvierat sa používa ľad. V šanghajskej rezervácii ho použijú denne 8 ton na ochladenie levov, pánd a ďalších zvierat.

Vlna horúčav prišla v Číne o niečo skôr ako zvyčajne. Toto leto je poznačené striedaním horúceho počasia a silného dažďa. Juh krajiny zasiahla v júni vlna záplav.

Horko v jednom meste v južnej provincii Ťiang-si nadvihlo vozovku o 15 centimetrov, oznámila štátna televízia. V Nankine, ktorý patrí k miestam často postihnutým horúčavami, otvorili podzemné úkryty už v nedeľu (10. 7.). Bunkre z čias vojny sú vybavené wi-fi, knihami, vodou a mikrovlnnými rúrami.

V Čchung-čchingu, ktorý tiež patrí k mestám s horúcimi letami, sa doslova rozpustila strecha tamojšieho múzea a spod škridiel začala vytekať roztavená dechtová izolácia. Mesto vyslalo do ulíc autá s rozprašovačmi vody.

Tretím miestom označovaným pre horúčavy za pec je Wu-chan. Meteorológovia tamojších obyvateľov upozornili, že ich čaká okrem horúčav aj vysoká vzdušná vlhkosť a vysoký stupeň ultrafialového žiarenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet