Na hlavný obsah

Diaľnica D1 Hubová – Ivachnová môže napredovať. NDS a zhotoviteľ dospeli k dohode

Všetky záležitosti ešte nedoriešili.

Diaľnica D1 Hubová – Ivachnová môže napredovať. NDS a zhotoviteľ dospeli k dohode
Na snímke ťažký mechanizmus počas slávnostného začiatku razenia tunela Čebrať na diaľničnom úseku D1 Ivachnová - Hubová blízko Ružomberka v roku 2014. Foto: TASR

Stavba diaľnice D1 Hubová – Ivachnová môže napredovať plnou intenzitou. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) a zhotoviteľ dospeli k dohode. Informoval o tom v pondelok (18. 7.) na tlačovej konferencii štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť spolu s generálnym riaditeľom NDS Vladimírom Jackom.

„Stavebné práce sa nikdy nezastavili, len sa znížila intenzita. Čiže vraciame sa do pôvodnej intenzity na tých objektoch, kde bola znížili intenzitu stavebných prác,“ ozrejmil Kmeť.

Jacko dodal, že trvalo niekoľko mesiacov, aby si so zhotoviteľom vyjasnili sporné pohľady na výklad zmluvy. „Potrebovali sme si vyjasniť vecné, finančné a právne pohľady na výklad zmluvy,“ spresnil.

Podotkol však, že všetky záležitosti ešte nedoriešili. O ostatných veciach budú podľa jeho slov so zhotoviteľom diskutovať do konca tohto roka. „Pre dnešný deň je dôležité, že stavba pokračuje, ale nemáme dotiahnuté úplne konečné financovanie, čiže celkovú cenu diela,“ poznamenal.

Svetlo na konci tunela

Kmeť zdôraznil, že stavbu financujú zo štátneho rozpočtu a zo štátneho rozpočtu ju aj dofinancujú. Jacko súčasne priblížil, že južnú rúru tunela Čebrať nedorazili na 45 metrov a severnú na 125 metrov.

„Máme informácie, že do tých dvoch, troch mesiacov by sme mohli vidieť svetlo na konci tunela,“ avizoval šéf NDS. Zároveň skonštatoval, že zatiaľ pracujú s oficiálnym termínom dokončenia diela, ako ho zazmluvnili.

Zhotoviteľ totiž ešte oficiálne nepožiadal o zmeny v dĺžke lehoty stavby. Pôvodný termín bol december 2023. Mesto Ružomberok podľa viceprimátora Jána Bednárika prijíma správu o napredovaní stavby s veľkým potešením.

Skonštatoval, že obyvateľov mesta a dolného Liptova najviac trápi doprava. „Situácia v rámci dolného Liptova a Ružomberka je neznesiteľná,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny