Na hlavný obsah

Študenti si priplatia za internáty, ceny stúpnu niekde až o 20 percent

Viacerí si preto budú musieť privyrábať.

Zdražovanie pocítia od septembra aj vysokoškoláci. Za ubytovanie si študenti priplatia. Školy nemajú rezervy na to, aby samy vykryli náklady na prevádzku a opravy. Ministerstvo školstva im pomôcť nevie, čaká na peniaze z rezortu financií.

Cez letné prázdniny si zrejme viacerí študenti budú namiesto oddychu privyrábať. Zdražie im strava aj izba na internáte.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Oproti uplynulému školskému roku sa mi zvýšia o 15 eur náklady len na ubytovanie. Ovplyvní ma to dosť, pravdepodobne budem musieť celé leto pracovať, a takisto aj počas školského roka aspoň na jeden-dva dni,“ povedal Adam Kalina, študent Slovenskej technickej univerzity v Bratislave,

Izby budú drahšie o 20 % aj na najväčšej univerzite v SR – Univerzite Komenského. Dvojlôžková tak bude po novom stáť namiesto 74 až 87 eur.

„Dôvodom, prečo zvyšujeme ceny obytného, je, že sa zvýšili ceny za energie. Znížila sa nám štátna dotácia a dôvodom sú aj výpadky príjmov z podnikateľskej činnosti počas pandémie,“ vysvetlila Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK v Bratislave.

Inak to nie je ani na východe Slovenska. Ceny za internát tam stúpnu o 10 až 15 %. Na niektorých školách pôjdu peniaze z vyšších poplatkov aj na nutné opravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko