Na hlavný obsah

Tadeus Reichstein získal Nobelovu cenu za objav terapeutického významu kortizónu

Pomáha to pri liečbe reumatoidnej artritídy.

Tadeus Reichstein získal Nobelovu cenu za objav terapeutického významu kortizónu
Na snímke Tadeus Reichstein, držiteľ Nobelovej ceny. Foto: Britannica

Tadeus Reichstein sa narodil 20. júla 1897 v poľskom Wloclawku. Po ranom detstve v Kyjeve, kde bol jeho otec inžinier, získal vzdelanie najprv v internátnej škole v nemeckom Jene.

Neskôr, keď sa jeho rodina presťahovala do Zürichu, odišiel najskôr k súkromnému učiteľovi. Následne študoval na technickej škole nižšej triedy a potom na štátnej vysokej škole technickej (ETH).

Od jeho narodenia uplynulo v stredu (20. 7.) presne 135 rokov.

Štúdium a káva

Reichstein úspešne zvládol maturitu v roku 1916 a začal študovať chémiu na ETH v Zürichu, kde v roku 1920 získal diplom. Potom strávil rok v priemysle.

Na doktoráte začal pracovať u profesora Hermanna Staudingera. V roku 1922 promoval a potom začal výskum pod vedením profesora Staudingera o zložení aromatických látok v praženej káve.

Po odchode od Staudingera pokračoval v tejto práci deväť rokov. Financovala ho priemyselná firma, ktorá mu poskytla aj asistenta. Zistil, že aróma kávy je zložená z mimoriadne zložitých látok, medzi ktoré patria deriváty furánu a pyrolu a látok obsahujúcich síru.

Reichstein v tomto období publikoval sériu prác o týchto látkach a nových metódach ich demonštrácie a výroby, ako aj o aromatických látkach v čakanke.

Ako uvádza portál The Nobel Prize, v roku 1929 sa kvalifikoval na lektora na ETH. Prednášal tam organickú a fyziologickú chémiu a o dva roky neskôr, keď sa jeho práca o aromatických látkach v káve a čakanke skončila, stal sa asistentom profesora Leopolda Ružičku.

Mohol sa tak potom venovať výlučne vedeckému výskumu.

Za titulárneho profesora ho vymenovali v roku 1934, o tri za docenta a už o ďalší rok za profesora farmaceutickej chémie a riaditeľa Farmaceutického inštitútu na univerzite v Bazileji. V roku 1946 sa na tejto univerzite stal šéfom katedry organickej chémie a obe tieto funkcie zastával ešte ďalšie štyri roky, keď vymenovali nového riaditeľa farmaceutického ústavu.

Dohliadal na výstavbu a vybavenie nového ústavu organickej chémie, ktorého riaditeľom sa v roku 1960.

Výskum a Nobelova cena

V roku 1933 sa Reichsteinovi podarilo nezávisle od sira Normana Hawortha a jeho spolupracovníkov v Birminghame syntetizovať vitamín C (kyselinu askorbovú).

Pracoval tiež na glykozidoch rastlín. V rokoch 1953-1954 spolupracoval s ďalšími vedcami z rôznych kútov Európy a spoločne izolovali a vysvetlili zloženie aldosterónu, hormónu kôry nadobličiek, ktorý dovtedy nebol izolovaný.

Reichstein spolupracoval aj s Edwardom Calvinom Kendallom a Philipom Showalterom Henchom na ich práci o hormónoch kôry nadobličiek, ktorá vyvrcholila izoláciou kortizónu a objavom jeho terapeutického významu pri liečbe reumatoidnej artritídy.

Za túto prácu získali v roku 1950 spoločne Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu.

V roku 1947 Reichstein získal čestný doktorát na parížskej Sorbonne a o päť rokov neskôr ho zvolili za zahraničného člena Kráľovskej spoločnosti v Londýne.

Reichstein sa v roku 1927 oženil s Henriette Louise Quarles van Ufford, s ktorou mali jednu dcéru. Umrel vo veku 99 rokov 1. augusta 1996 vo švajčiarskom Bazileji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet