Na hlavný obsah

Trump sledoval hodiny útok na americký Kapitol

Ignoroval prosby najbližších a poradcov na vyzvanie k okamžitému ukončeniu násilia.

Trump sledoval hodiny útok na americký Kapitol
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Niekdajší americký prezident Donald Trump sledoval celé hodiny 6. januára minulého roka v priamom prenose útok na americký Kapitol. Ignoroval pritom prosby svojich detí a blízkych poradcov, aby vyzval svojich priaznivcov na zastavenie násilia.

Uviedli to v noci na piatok (22. 7.) svedkovia pri ďalšom vypočutí výboru Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje vývoj po posledných prezidentských voľbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu.

Výbor sa pri zatiaľ poslednom verejnom vypočutí zaoberal správaním vtedajšieho prezidenta v čase násilností, teda počas 187 minút od prejavu na zhromaždení, kde vyzval svojich priaznivcov na pochod na Kapitol, a zverejnením videa, v ktorom im povedal, aby sa vrátili domov.

„Prezident Trump sedel pri svojom jedálenskom stole a sledoval útok v televízii, zatiaľ čo jeho najvyššie postavení zamestnanci, najbližší poradcovia a rodinní príslušníci ho prosili, aby urobil to, čo sa očakáva od každého amerického prezidenta,“ uviedla členka výboru za Demokratickú stranu Elaine Luriaová.

Trump nekonal tak, ako by prezident mal

Bývalý právnik Bieleho domu Pat Cipollone uviedol, že Trump nekontaktoval počas nepokojov ministra obrany, spravodlivosti ani ministra pre vnútornú bezpečnosť.

Cipollone doplnil, že Trump namiesto odsúdenia nepokojov, niekoľko minút po vniknutí prvých výtržníkov do budovy Kongresu prostredníctvom twitteru zaútočil na svojho viceprezidenta Mikea Penca. Ten odmietol zasahovať do potvrdzovania výsledkov volieb naplánovaného na rovnaký deň.

Jeden z dvoch republikánov vo výbore Adam Kinzinger uviedol, že Trump nemal záujem výtržníkov odvolať. „Dav plnil zámer prezidenta Trumpa, takže, samozrejme, nezasiahol,“ povedal. Vtedajšie Trumpovo správanie označil za „úplné zanedbanie jeho povinností voči našej krajine“.

Ďalší dvaja niekdajší pracovníci prezidentskej kancelárie vypovedali, že si nevybavujú žiadny pokus Trumpa zmobilizovať posily pre policajtov v sídle Kongresu.

Nezverejnená nahrávka

Aj deň po útoku na Kapitol Trump odmietol v prejave uznať, že voľby skončili a že ich prehral. Vyplýva to z doteraz nezverejnenej videonahrávky, ktorú výbor ukázal.

„Nechcem povedať, že voľby skončili,“ uvádza bývalý prezident na zázname, vyhotovenom 7. januára 2021, keď nacvičoval prejav, ktorý pracovníci Bieleho domu spísali v nádeji na upokojenie situácie.

„Chcem len povedať, že Kongres potvrdil výsledky bez toho, aby som povedal, že voľby skončili,“ dodal na nahrávke Trump. Mimo kameru je potom počuť, ako jeho najstaršia dcéra Ivanka pomáha text prejavu opravovať.

Vo verzii, ktorá sa v tom čase vysielala, Trump povedal iba: „Teraz Kongres potvrdil výsledky. Nová administratíva bude inaugurovaná 20. januára.“

Kongresmani prezentovali divákom výsledky vyšetrovania

Verejné vypočutie vyšetrovacieho výboru, ktoré bolo naplánované na štvrtkový (21. 7.) večer, aby oslovilo široké americké televízne publikum, bolo ôsmym vypočutím deväťčlenného výboru počas šiestich týždňov.

Kongresmani divákom prezentovali výsledky svojho ročného vyšetrovania a snažili sa násilnosti v sídle Kongresu vykresliť ako vyvrcholenie povolebnej kampane porazeného prezidenta s cieľom udržať sa pri moci. 

Parlamentný výbor pôvodne ďalšie verejné vypočutia po terajšej dokončenej sérii neplánoval, teraz však ohlásil pokračovanie.

„Máme mnoho ďalších dôkazov na zdieľanie s americkým ľuďom a ďalšie treba zhromažďovať. Náš výbor sa tak bude v auguste venovať novoprichádzajúcim informáciám na viacerých frontoch, na ktoré sa zvolá dodatočné vypočutia v septembri,“ uviedla republikánska členka výboru Liz Cheneyová.

Trumpova odpoveď

Na nové svedectvá Trump reagoval sériou príspevkov na svojej sociálnej sieti Truth Social. Útočí tam na kongresmanov i svedkov a obviňuje vyšetrovací výbor z manipulácií.

„Toľko klamstiev a skresľovania v podaní skorumpovaného a vysoko straníckeho výboru,“ uviedol bez toho, aby spresnil konkrétne výhrady k výpovediam svojich bývalých spolupracovníkov.

Trump svoje pochybenie popiera a naďalej tvrdí, že prehral pre rozsiahle podvody. Útok na Kapitol si vyžiadal niekoľko mŕtvych. Z účasti na nepokojoch obvinili viac ako 850 ľudí, z ktorých viac ako 325 sa doteraz priznalo k vine.

Či bude obvinený aj Trump, zostáva nejasné. Rozhodnutie je v rukách ministerstva spravodlivosti, ktoré vec vyšetruje súbežne s kongresovým výborom.

Vývoj stavia ministra Merricka Garlanda do mimoriadne zložitej pozície, okrem iného aj preto, že Trump zostáva lídrom Republikánskej strany a zjavne zvažuje novú kandidatúru na prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet