Na hlavný obsah

Trump v prejave naznačil opätovný záujem o prezidentský úrad

Vystúpil prvýkrát od svojho odchodu z Bieleho domu.

Trump v prejave naznačil opätovný záujem o prezidentský úrad
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Americký exprezident Donald Trump sa v utorok (27. 7.) prvýkrát od svojho odchodu z Bieleho domu pred 18 mesiacmi vrátil do Washingtonu. Vystúpil s prejavom, v ktorom naznačil, že v roku 2024 sa bude možno opäť uchádzať o prezidentský úrad. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump vo svojom prejave pred publikom v konzervatívnom Inštitúte pre politiku America First pripomenul mnohé témy svojej predvolebnej kampane v roku 2016, vrátane nelegálnej imigrácie a kriminality.

Zopakoval aj svoje nepodložené tvrdenia, že vyhral prezidentské voľby v roku 2020, a odsúdil vyšetrovanie výboru Snemovne reprezentantov, ktorý sa zaoberá útokom jeho stúpencov na americký Kapitol (6. 1. 2021). Trump toto vyšetrovanie označil za  prácu „politických hackerov a zločincov“.

Otázka kandidatúry a obvinenia Bidena

Pripustil, že možno bude „musieť znova“ kandidovať. „Musíme dať našu krajinu do poriadku“, vysvetlil.

Trump vo svojom prejave opäť útočil na demokratického prezidenta Joea Bidena a obvinil ho zo zodpovednosti za súčasné problémy Spojených štátov. Bidenovi vytkol „úpadok národa“ i to, že „inflácia je najvyššia za posledných 49 rokov“ a „ceny plynu dosiahli najvyššiu úroveň v histórii našej krajiny.“

Bidena obvinil aj z toho, že umožnil „inváziu“ miliónov migrantov, ktorí prekračujú južnú hranicu Spojených štátov.

Exprezident kritizoval Bidena, že sa „vzdal v Afganistane“ a umožnil Rusku napadnúť Ukrajinu. „Nikdy, nikdy by sa to nestalo, keby som bol vaším najvyšším veliteľom,“ zdôraznil Trump.

Trumpova kandidatúra ako motivácia Bidenovej


Pokiaľ ide o Bidena, časť ľudí si myslí, že vo veku 79 rokov je príliš starý na to, aby uvažoval o kandidatúre na druhé funkčné obdobie v roku 2024. Samotný Biden však tvrdí, že „prízrak ďalšej Trumpovej kandidatúry“ je jednou z jeho hlavných motivácií, prečo by mal opäť kandidovať.


Biden po Trumpovom prejave v statuse na Twitteri napísal: „Nazvite ma staromódnym, ale nemyslím si, že podnecovanie davu, ktorý zaútočí na policajta, je rešpektovanie zákona“, čím narážal na spomínané udalosti na Kapitole.

O kandidatúre uvažuje aj Mike Pence

Niekoľko hodín pred Trumpovým prejavom vystúpil pred iným konzervatívnym publikom vo Washingtone jeho bývalý viceprezident Mike Pence. Ten tiež zvažuje kandidatúru do Bieleho domu v roku 2024.

V prejave na konferencii Young America’s Foundation Pence povedal, že Američania sa musia pozerať do budúcnosti, nie do minulosti.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet