Na hlavný obsah

Úroda obilnín na Ukrajine bude menšia ako vlani, ale väčšia ako päťročný priemer

Aspoň časť úrody musí vyviezť.

Úroda obilnín na Ukrajine bude menšia ako vlani, ale väčšia ako päťročný priemer
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Ukrajina očakáva, že v roku 2022 zožne najmenej 50 miliónov ton obilnín. Ako podľa spravodajského webu CNN uviedol prvý námestník ministra pre agrárnu politiku a potraviny Taras Vysockij, bude to výrazne pod 85 miliónmi ton. Tie vyprodukovala v predchádzajúcom roku. Úroda však stále bude nad pôvodne očakávaným množstvom.

„Keď vezmeme do úvahy všetky okolnosti a ťažkosti s vysievaním a logistikou počas vojny, očakávame, že úroda nebude taká zlá. Bude vyššia ako priemer za ostatných päť rokov. Najmenej 50 ton obilnín, možno viac. Závisí to od úrody kukurice, ktorej výsledky uvidíme v októbri,“ povedal Vysockij.

Tvrdí, že Ukrajina bude musieť vyviezť aspoň časť úrody. „Vnútornú spotrebu máme menej ako 20 miliónov ton. To znamená, že najmenej 30 miliónov ton úrody sa bude musieť vyviezť,“ dodal.

Podľa Vysockého sa v marci vyviezlo 350 000 ton poľnohospodárskych produktov a v apríli išlo o jeden milión ton. V priebehu júna z Ukrajiny vyviezli 2,1 milióna ton. Podľa Vysockého to dokazuje, že alternatívne možnosti Ukrajiny na export sa zlepšili.

Dodal, že úroda pšenice bude mať potravinársku kvalitu. To znamená, že ju možno použiť na výrobu chleba, a nie na kŕmenie dobytka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet