Na hlavný obsah

Väčšina podnikov na Slovensku sa zaobíde aj bez plynu

V prevádzke by vedeli pokračovať aj s alternatívnymi technológiami.

Väčšina podnikov na Slovensku sa zaobíde aj bez plynu
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Na Slovensku potrebuje plyn pre svoje fungovanie iba 37 % podnikov. Vyplýva to z prieskumu ČSOB, uskutočnenom na vzorke 400 firiem. Bez plynu by sa nezaobišlo len 5 % podnikov, ktorých výroba je od neho závislá. Mnohé z nich majú vytvorené dostatočné plynové zásoby.

Tatiana Novotná z oddelenia komunikácie spoločnosti Slovnaft tvrdí, že Slovnaft sa na problémy s dodávkami plynu pripravuje v rámci svojich možností: „Spoločnosť Slovnaft pracuje na znížení svojej energetickej závislosti. Väčšia redukcia spotreby plynu by viedla k nižšej produkcii motorových palív, ktorých je už dnes na regionálnom trhu nedostatok.“

Väčšina oslovených firiem v prieskume uviedla, že by v prevádzke vedela pokračovať aj s alternatívnymi technológiami. Niektoré by to zvládli s menšími investíciami, väčšinu firiem by zmena technológií stála viac peňazí. Mnohí podnikatelia sa už teraz zamýšľajú nad novými zdrojmi energií pre vysoké ceny plynu.

Podľa prezidenta zväzu stavebných podnikateľov je investícia do alternatívnych zdrojov energií vysoká. Tvrdí ale, že do 10 rokov sa vráti.

Pri úžitkovej ploche 150 štvorcových metrov stojí prechod na fotovoltaické panely približne 20 000 €. Výmena plynu za tepelné čerpadlo by stála od 15 000 do 20 000 €.

„V tomto roku už toho veľa neurobíme, pretože dopyt je pomerne veľký a výrobcovia nestíhajú dodávať. Obávam sa, že tí ktorí nemajú v tejto chvíli objednanú dodávku a montáž, to už v tomto roku nestihnú, ale rozhodne je to úloha na budúci rok pre všetkých,“ dodáva Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

SPP spolu s ministerstvom hospodárstva ubezpečuje, že plyn pre domácnosti aj priemysel je na najbližšiu vykurovaciu sezónu zaistený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika