Na hlavný obsah

Viaceré nemocnice pre covid zakazujú návštevy, plošné opatrenia sa stále nečrtajú

Odborníci trend predpokladali.

Letná pandemická vlna postupne naberá na obrátkach. Za piatok (8. 7.) pribudlo na Slovensku 910 pozitívne testovaných, čo je o 200 viac ako za štvrtok (7. 7.). Počet ľudí s covidom narastá zhruba od začiatku júna. Odborníci tento trend predpokladali. Vo svete aj u nás dominuje vysoko infekčný variant koronavírusu. Plošné opatrenia však neplánujú zaviesť.

Zo zhoršovania epidemickej situácie majú obavy najmä nemocnice. Viaceré už na svojich lôžkových oddeleniach zakázali návštevy. Preventívne, aby sa covid nezaniesol medzi chorých ľudí a aby im nezhoršil zdravotný stav.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Musíme chrániť jednak pacientov, ale aj zdravotnícky personál, ktorý sa o pacientov stará,“ hovorí Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice.

Koronovírus sa šíri naprieč celým Slovenskom. Najviac prípadov je v Bratislavskom kraji a taktiež v Košiciach a okolí. Dominuje subvariant omikronu BA5, ktorý je vysoko infekčný. Preto pribúdajú chorí. Našťastie, nárast pacientov v nemocniciach je iba mierny.

„Máme kapacity naše dosť výrazne zaplnené, ale pacientom, ktorí sú indikovaní k hospitalizácii vieme túto hospitalizáciu poskytnúť. A máme antivirotiká, ktoré umožňujú pacienta liečiť doma, takže do nemocnice príde len na infúziu,“ vysvetlil Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

V riziku sú najmä starší ľudia, obézni a tí, ktorí majú viaceré diagnózy. Odborníci opäť zdôrazňujú význam očkovania. Modernu podávajú už iba do 10. júla, no k dispozícii sú stále vakcíny od Pfizeru. Túto možnosť v posledných týždňoch ľudia vôbec nevyužívajú. Očkovacie centrá zívajú prázdnotou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko