Na hlavný obsah

Britská vláda získala dôveru, najväčšiu podporu z konzervatívcov má Rishi Sunak

Bývalý minister financií získal 115 hlasov poslancov strany.

Britská vláda získala dôveru, najväčšiu podporu z konzervatívcov má Rishi Sunak
Kandidáti na post lídra Konzervatívnej strany - (zľava v smere hodinových ručičiek) Liz Trussová, Tom Tugendhat, Kemi Badenochová, Penny Mordauntová, Rishi Sunak a Suella Bravermanová. Foto: TASR/AP

Poslanci britského parlamentu v pondelok (18. 7.) neskoro večer po päťhodinovej debate vyslovili dôveru vláde. Informovala o tom stanica Sky News.

Za vyslovenie dôvery britskej vláde hlasovali poslanci v pomere 349 ku 238. Takýto výsledok sa podľa denníka The Guardian očakával, pretože ak by konzervatívni poslanci odhlasovali, že vláde nedôverujú, pravdepodobne by museli byť vypísané predčasné voľby.

Britskí konzervatívci začali minulý týždeň sériu hlasovaní o novom lídrovi, ktoré naďalej prebiehajú. O túto funkciu sa pôvodne oficiálne uchádzalo osem kandidátov.

V súboji o nového lídra konzervatívnej strany bol v pondelok vyradený predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat. Najväčšiu podporu získal bývalý minister financií Rishi Sunak.

Výsledky hlasovania oficiálne oznámil šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady. Sunaka podporilo 115 poslancov strany.

Za ním sa umiestnili štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová s 82 hlasmi, ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (71) a bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová (58). Tugendhat získal 31 hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet