Na hlavný obsah

Zdá sa, že po medveďoch strácajú plachosť už aj líšky. Túlali sa po Košiciach

Podľa odborníkov sa zvieratá v mestách cítia bezpečne.

Zdá sa, že po medveďoch strácajú plachosť už aj líšky. Tie sa objavili vo viacerých mestských častiach Košíc. Obyvatelia metropoly východu ich spozorovali na detskom ihrisku aj v športovom areáli. Podľa odborníkov sa zvieratá v mestách cítia bezpečne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Líšky si na človeka zvykli. Na sídliská sa vracajú aj vďaka odpadkom z potravín, ktoré denne nachádzajú pri kontajneroch. Samospráva tvrdí, že sa s týmto problémom obrátila na Okresný úrad Košice.

„Môže byť nakazená besnotou, my nevieme, ako sa to zviera zachová. Poslali sme upovedomenie na okresný úrad. Okresný úrad vyzval príslušné poľovnícke združenie Lovena. Môže to byť tá istá líška, môžu to byť aj desiatky líšok,“ opisuje problém starosta MČ Košice-Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát (nezávislý).

Podľa okresného úradu ich však žiadna z mestských častí v tejto veci nekontaktovala.

„Ak sú už líšky zvyknuté navštevovať intravilán mesta, ich odchytom a vyvezením do voľnej prírody sa takmer nič nevyrieši. Majú tendenciu sa vracať. Ak ľudia nebudú nechávať jedlo pri kontajneroch a kŕmiť túlavé zvieratá, líška nič nenájde a prestane do mesta chodiť,“ píše sa v stanovisku Okresného úradu Košice.

Líška je pre človeka nebezpečná najmä ako potenciálny prenášač ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny