Na hlavný obsah

Zomrel britský divadelný režisér Peter Brook. Režíroval aj film Pán Múch

Mal 97 rokov.

Zomrel britský divadelný režisér Peter Brook. Režíroval aj film Pán Múch
Na snímke zosnulý režisér britského pôvodu Peter Brook. Foto: wikimedia commons

Vo veku 97 rokov zomrel britský divadelný režisér pôsobiaci vo Francúzsku Peter Brook. V nedeľu (3. 7.) o tom informovala agentúra AFP. Brook, ktorý sa narodil v Británii, no niekoľko desaťročí prežil vo Francúzsku, zomrel v sobotu (2. 7.).

Uviedol to zdroj blízky zosnulému režisérovi, ktorý si neželal byť menovaný. Brook sa preslávil ako mladý režisér ešte v čase, keď žil v Británii, a na javisku pristupoval k radikálnej a niekedy až krvavej interpretácii diel klasikov vrátane Shakespeara.

Na týchto predstaveniach pracoval s hercami, ktorí sa neskôr sami stali legendami, píše AFP. Brookov štýl však prešiel úplnou zmenou po tom, ako sa začiatkom 70. rokov minulého storočia presťahoval do Francúzska.

Pobyt vo Francúzsku zmenil jeho prístup k práci

V divadelných predstaveniach odvtedy preferoval jednoduchosť a často sa nechal ovplyvňovať východnými tradíciami. „Peter Brook nám dal to najkrajšie ticho v divadle, toto jeho posledné odmlčanie je však smutné,“ reagovala na smrť režiséra francúzska ministerka kultúry Rima Abdulová Malaková.

„Javisko sa vďaka nemu vrátilo k svojej najživšej intenzite. Jeho odkaz je veľký,“ dodala Abdulová Malaková s tým, že Brook bude „navždy dušou“ divadla Bouffes du Nord v Paríži, kde pôsobil.

Brook sa preslávil réžiou filmu Pán Múch z roku 1963, ktorého predlohou bol rovnomenný román Williama Goldinga. Jeho dej zachytáva skupinu školákov, ktorí stroskotajú na opustenom ostrove a postupne sa z nich stávajú divosi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet