Na hlavný obsah

Aktivisti vyzývajú vládu na ušetrenie 15 % plynu

Štát by mal zaviesť aj ďalšie opatrenia na úsporu energii.

Aktivisti vyzývajú vládu na ušetrenie 15 % plynu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda by mala vyhlásiť celoslovenskú výzvu spoločnostiam, verejným inštitúciám, samosprávam a domácnostiam na úsporu 15 % plynu do jari 2023. Rovnako by mala vypracovať plány prípravy na zimu a nahrádzania fosílnych palív celkovo.

Výzvu vláde v utorok (30. 8.) adresovali viac ako tri desiatky aktivistov zastupujúcich najmä environmentálne organizácie. Štát by podľa nich mal prijať aj ďalšie opatrenia na podporu úspory energií.

Na pôde EÚ dohodnuté výnimky na spotrebu plynu pre Slovensko, ktoré v podstate umožňujú zachovať v najbližšom období bežnú spotrebu plynu, môžu podľa signatárov výzvy dať Slovensku časový priestor, no z dlhodobého hľadiska nás len udržia v závislosti od fosílnych palív zo zahraničia.

Iné krajiny s energetickou výnimkou zavádzajú protiopatrenia

„Krajiny ako napríklad Španielsko si tiež vyžiadali výnimku, ale zavádzajú množstvo opatrení tak, aby neplytvali pri kúrení, chladení, osvetlení,“ upozornili aktivisti.

Štát by podľa nich mohol napríklad zaviesť motivačné schémy, podľa ktorých by boli odmenení tí odberatelia elektriny, tepla, plynu v domácnostiach, ktorí by mali najnižšiu spotrebu.

K postupnému znižovaniu energetickej spotreby a závislosti od fosílnych palív by tiež pomohlo zníženie dane na izolačné materiály, tepelné čerpadlá, solárne systémy, veterné a geotermálne systémy či zvýhodnenie elektriny na vykurovanie tepelným čerpadlom v energeticky efektívnych budovách.

Súčasný stav je podľa signatárov výzvy veľmi rizikový, keďže rastúce ceny zemného plynu zvýšili ceny elektrickej energie a ďalších palív niekoľkonásobne.

Slovensko trpí najmä závislosťou na ruskom plyne

„Ratingová agentúra Moody’s varovala Slovensko pred zhoršením známky. Rating ponechala na úrovni A2, výhľad však zmenila zo stabilného na negatívny. Dôvodom je najmä slovenská závislosť od dodávok plynu z Ruska,“ pripomenuli aktivisti. Výhľad slovenskej ekonomiky zmenila na negatívny aj agentúra Fitch.

Jedným zo zdrojov financovania energetických úspor je podľa organizácií Envirofond, no možnosti financovania takýchto projektov sú zákonom limitované.

„V roku 2021 povolilo ministerstvo financií využiť len 25 % prostriedkov z Envirofondu. Zvyšných 253 miliónov eur zostalo nevyužitých na účtoch Envirofondu. Mohli by výrazne pomôcť s obnovou verejných budov,“ uviedli signatári výzvy.

V prvom rade je podľa nich potrebné znížiť energetickú potrebu obnovou budov a zároveň zohľadniť špecifiká sociálne zraniteľných domácností, administratívnu náročnosť jednotlivých fondov a architektúru objektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika