Na hlavný obsah

Americký Senát súhlasil s veľkými investíciami do boja proti inflácii a ochrany klímy

Žiadny z Republikánov návrh nepodporil.

Americký Senát súhlasil s veľkými investíciami do boja proti inflácii a ochrany klímy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký Senát schválil tesnou väčšinou návrh zákona o rozsiahlych investíciách do sociálnej oblasti a ochrany klímy, uviedla agentúra Reuters. Za zákon sa vyslovili všetci demokrati, rozhodujúci hlas odovzdala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Výsledok sobotňajšieho (6. 8.) procedurálneho hlasovania o návrhu zákona v hodnote 430 miliárd dolárov (420 mld. eur) znamená, že o ňom Kongres môže začať rokovať. V Snemovni reprezentantov, kde majú demokrati väčšinu, strana prezidenta Joea Bidena problémy s podporou návrhu neočakáva.

Demokrati návrh prezentujú ako „zákon o znížení inflácie“. Jedným z jeho cieľov je znížiť Američanom výdavky na zdravotníctvo. Seniorom by sa napríklad zastropovali výdavky za lieky na predpis na sume 2 000 dolárov (1 954 eur) ročne.

Klimatická zložka balíka by potom vyčlenila 369 miliárd dolárov (360 mld. eur) na finančné mechanizmy motivujúce k znižovaniu uhlíkových emisií, čo by podľa médií bola najväčšia investícia Washingtonu do boja proti klimatickým zmenám.

Výdavky má pomôcť pokryť zavedenie minimálnej 15-percentnej dane pre korporácie s ročnými ziskami presahujúcimi jednu miliardu dolárov.

Podľa republikánov plán, naopak, ešte posilní už tak vysokú infláciu. Žiadny z republikánov v Senáte počas sobotňajšieho hlasovania návrh nepodporil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet