Na hlavný obsah

Bude sa aj na Slovensku skracovať pracovný čas?

Krajniak v tom vidí zmysel aj z dôvodu šetrenia energií.

Bude sa aj na Slovensku skracovať pracovný čas?
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Pracovať menej hodín denne alebo namiesto piatich dní iba štyri do týždňa. Téma skracovania pracovného času nie je nová, dokonca v zahraničí už tento model skúšajú. Hoci aj na Slovensku sú prvé lastovičky, reálne skrátenie odpracovaných hodín to zatiaľ nie je. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR to chce zmeniť.

Jednou z prvých lastovičiek, teda firiem, ktoré experimentujú so štvordňovým pracovným týždňom, je poisťovňa NN. Nie sú to však štyri dni po osem odpracovaných hodín. Benefitom je skôr deň voľna navyše, pričom ostatné dni si zamestnanci „nadrobia“.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

„Štvordňový pracovný týždeň vznikol s cieľom eliminovať stres a maximalizovať zdravý životný štýl. Kľúčovou pozitívnou stránkou tohto benefitu je teda work-life balans, čo umožňuje zamestnancom získať správnu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom,“ vysvetlila hovorkyňa NN Daniela Tomášková.

Prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová hovorí, že inšpirácie o reálnom skracovaní pracovného času prichádzajú zo zahraničia, napríklad z Nového Zélandu, Japonska, ale aj zo Španielska. Diskusia a nabádanie firiem, aby si to vyskúšali, je podľa nej namieste.

„Čiže by sme mohli pristúpiť do testovacej fázy, ktorá by nám ukázala, že čo spraví skracovanie pracovného času v podmienkach Slovenska s kvalitou zamestnaneckého, ale aj zamestnávateľského prostredia,“ mieni Uhlerová.

Postupné rozširovanie?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) reaguje, že to už niektoré firmy robia. No dodáva, že to treba robiť vo väčšej miere. „Možno nad tým budeme musieť rozmýšľať, ako to uviesť do praxe viac než doposiaľ. Aj preto, že pre vysoké ceny energií bude možno výhodnejšie, keď budeme vedieť šetriť energiu nielen cez víkend,“ dodal.

Analytik z OZ Pracujúca chudoba Ján Košč dodáva, že na Slovensku je stále problémom aj práca nadčas. „Keďže sa na Slovensku robí veľmi veľa nadčasov z dôvodu, že ľudia majú nízke mzdy, tak sa snažia pracovať čo najviac a poškodzujú si zdravie. Benefity skracovania pracovného času sú pozitívne pre všetkých pracujúcich bez rozdielu,“ priblížil.

KOZ presadzuje model reálneho skrátenia pracovného času, čiže aj redukciu odpracovaných hodín denne, pri zachovaní rovnakej mzdy a benefitov, ako aj pracovného zaťaženia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika