Na hlavný obsah

Dôchodcom s exekúciami zostane viac peňazí

Výška zrážky totiž závisí od výšky životného minima.

Na Slovensku je približne 22 000 dôchodcov, ktorým exekútori pre nesplatené dlhy berú časť z penzií. Ich počet oproti minulému roku klesol o tretinu.

Najčastejšie dlhujú nebankovým subjektom, poisťovniam, ale aj za telefóny. Od júla im exekútori berú menej peňazí z dôchodkov. Niektorým sa exekúcie aj pozastavili.

Po novom musí penzistom z dôchodku ostať o takmer 17 eur viac ako minulý rok, teda 234,42 eura. Výška exekučnej zrážky totiž závisí od výšky životného minima.

„Síce je to len malá suma, ale pre ľudí, ktorí majú veľmi nízke dôchodky, či už invalidné alebo starobné, je to určite viditeľná suma,“ povedala Zuzana Kusá, sociologička zo Slovenskej akadémie vied.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre neplatenie dlhov sa do exekúcie dostala aj pani Eva. Doteraz jej z invalidného dôchodku strhávali 24 eur. Od júla jej však nestrhávajú nič, keďže jej dôchodok by po zrážkach bol nižší ako životné minimum.

„Za telefóny to bolo ešte pár rokov dozadu najviac. Potom som to nezvládala splácať. Peniaze mi začali strhávať. Neskôr prišli exekútori. Sociálna poisťovňa ma upozornila, že mi sumu už nebudú strhávať. Potešilo ma to,“ uviedla invalidná dôchodkyňa Eva.

Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že ak dôchodcovi pozastaví exekúciu, neznamená to, že už ju nebude musieť nikdy splácať. Je to len v období, kým je jeho dôchodok nižší ako životné minimum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko